Doporučujeme

HOTELHOUSE.cz

 

Portál o hotelech, pensionech a spa resortech...

Letenky, tipy na cestování, golfová hřiště, restaurace, bary, kavárny a vinárny.

image_13692

Božská réva – kniha plná vína

Božská réva – kniha plná vína. To je název knihy autorky Barbary Myšičkové, která získala v pondělí 17. října v Paříži prestižní ocenění organizace OIV za publikaci v kategorii ´Víno a gastronomie´. Ve společnosti světových odborníků na vinnou révu převzala autorka ceněnou plaketu a připila si se světovou špičkou v oboru, nejen českým ryzlinkem.

Barbara Myšičková se podívala na víno a gastronomii očima odborníků a vytvořila s nimi povídání, které zaujalo i organizaci OIV v Paříži. Do zahrady s malou vinící nedaleko Elysejského paláce se sjeli všichni ocenění autoři mimo jiné z Francie, Velké Británie, Portugalska, ale také Japonska či Indie, aby převzali, každý ve své kategorii, prestižní ocenění.

„Nejhodnotnější na všem byla kromě ceny určitě zajímavá setkání. Výjimečné například s panem Pierrem Galetem, ampelografem (odborník na odrůdy vinné révy), pětadevadesátiletým odborníkem, který obdržel ocenění za celoživotní práci. V úvodu své řeči všechny přítomné ujistil, že se těší dlouhému věku právě díky vínu,“ prozrazuje s úsměvem Barbara Myšičková, autorka a nakladatelka knihy Božská réva – kniha plná vína.

Kniha Božská réva – kniha plná vína je mimořádnou publikací, která se na téměř čtyř stech stranách a v sedmi kapitolách věnuje ve velmi širokém záběru vínu i gastronomii. Doplňují jí fotografie, kresby i propojení s historií. Kniha potěší jak vinné začátečníky, tak pokročilé vínoznalce. Průvodci světem vína jsou české špičky ve svých oborech. U sedmera hostin na počest révy vinné se tu scházejí například sommelieři Klára Kollárová či Roman Novotný, šéfkuchaři Oldřich Sahajdák, David Šašek, Jan Punčochář, vinaři Jaromír Gala, Josef Peřina, Hana Líbalová, sběratel umění Jan Bejšovec, historici Karel Holub, Marta Vaculínová, kardioložka Markéta Hegarová, dále William a Alexandra Lobkowiczovi a další.

O knize podrobněji

V knize hraje zásadní roli pospolitost a setkávání. Publikace je naplněná mnoha zajímavými gastronomickými událostmi. V kuchyních špičkových šéfkuchařů čtenář sleduje přípravu sedmi mnohachodových hostin od jednoduchých jídel ze surovin nakoupených na farmářském tržišti, přes italské menu pro Festu Italianu, letní piknik na zámku, velikonoční menu, mezinárodní kuchyni či lokální menu restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise. K téměř padesáti vynikajícím chodům a výběru výtečných sýrů odborníci pro knihu napárovali desítky lahví vín kvalitní tuzemské a evropské produkce. U stolu se v ní setkalo mnoho výjimečných lidí a čtenář se zaposlouchá do vyprávění o vinařině, kuchařině, práci na vinicích, ve sklepě, historii vinařství, také dostane cenné rady ohledně nákupu a skladování vín i výběru vinného skla. Procestuje také evropské vinařské regiony, navštíví přes čtyři sta let staré sklepy i moderní vinařství.

Zároveň může každý sledovat po celý rok práci a povídání s vinařem Jaromírem Galou, které je „srdcem“ knihy.

„Pro mě jako pro vinaře je réva základem veškeré mé činnosti. Proto jsem uvítal Bářinu myšlenku spojit různé gastronomické události s víny v hlavní roli. Jsem rád, že jsem do knihy mohl přispět svými poznatky z pozorování révy vinné a mojí celoroční péče o ni,“ říká vinař Jaromír Gala.

Dílo zaujalo komisi nejen díky svému obsahu, ale i po obrazové stránce.

„Kniha přispívák povědomí o pěstování vína a k propagaci tohoto odvětví, které se neustále rozvíjí a vzbuzuje zájem i mimo tradičně vinařské země. Publikace je krásná svým obrazovým ztvárněním, doplněná kvalitními ilustracemi a mapami vinařských regionů,” píše se v gratulaci, podepsané generálním ředitelem OIV Jean-Marie Aurandem.

Hodnotitelé rozdali v Paříži celkem dvanáct ocenění a třináct zvláštních uznání. Posuzovali 76 knih ze 27 zemí světa, 40 z těchto knih bylo nominováno. Kniha vyšla v polovině listopadu 2015, a je k dostání na www.latelier.cz a na vybraných místech, kde se prodává či prezentuje víno (viz United winelands). 17. října 2016 v Paříži publikace obdržela cenu od OIV (Mezinárodní organizace pro révu a víno). 

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

PODCASTHOUSE

Degustace

Generální partneři portálu:

Partneři portálu:

      

      

Další portály mediální skupiny HMG:

       

     CELEBRITYHOUSE.cz


PORTÁLY HMG :

www.carshouse.cz    www.menhouse.cz  www.womenhouse.cz  www.luxuryhouse.cz

www.gastrohouse.cz  www.celebrityhouse.cz  www.cinemahouse.cz  www.househouse.cz

www.kidshouse.cz   www.bookhouse.cz   www.hotelhouse.cz 

www.nicemagazine.cz  www.homemagazine.cz   www.golfmagazine.cz  www.letniservis.cz

 www.inspirovanikrasou.cz  www.sefredaktorzavolantem.cz   www.rozhovoryzavolantem.cz

www.watchhouse.cz  www.luxusniplaze.cz  www.luxurymagazine.cz

www.snehovyservis.cz  www.podcasthouse.cz  www.menhouseman.cz

www.nejlepsikavarny.cz  www.onlyfashion.cz   www.prazskeprikopy.cz  www.bydletestylove.cz 

www.HMGmagazine.cz  

TOPlist