Ve středu 8. června se v Pardubicích uskutečnil 28. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Soutěžilo se v pěti kategoriích a oceněny byly pekárny z celé České republiky.
Akce se konala ve zrekonstruovaných prostorách výstaviště Ideon Pardubice, kde se během dne prezentovali jednotlivé pekárny a dodavatelé. Slavnostní ceremoniál proběhl pod záštitou kardinála Dominika Duky.
„Kvůli neustálému růstu cen energií a vstupních surovin je letošní rok pro pekaře obzvláště obtížný. O to více nás těší, že se i přesto do letošního ročníku soutěže Chléb roku přihlásilo 104 soutěžních vzorků, ze kterých naše odborná porota po dlouhém rozhodování vybrala vítěze jednotlivých kategorií,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v České republice.
Soutěžní chleby byly hodnoceny 20 certifikovanými komisaři. V propracovaném 100bodovém schématu hodnocení posuzovali senzorické parametry jednotlivých chlebů: vzhled, tvar a objem chleba, kůrku, střídku, vůni a zejména chuť, jež je při hodnocení nejdůležitější. Vítěze v kategorii Chléb mladých vybrali studenti SPŠPaS Pardubice. Vítězové jednotlivých kategorií soutěže získali oprávnění využívat ochrannou známku Chléb roku 2022, chleby umístěné na 2. až 5. místě pak nesou známku Chléb vynikající kvality.
Vítězové jednotlivých kategorií národní soutěže Chléb roku 2022
Chléb roku 900–1200 g (dva vítězové se stejným počtem bodů): Beas, a.s. Choustníkovo Hradiště, Pekárna Zelená louka a.s., Herink
Chléb roku 500–800 g: Pekárna Racek, s.r.o. Přerov
Chléb bez hranic: United Bakeries a.s., Praha
Novinka roku: Nopek a.s., Hrušová
Chléb mladých: PEK Group, Znojmo
Strategickým partnerem akce je již třináctým rokem společnost Tesco Stores ČR, a. s. Chleby oceněné v soutěži Chléb roku 2022 budou prodávány v síti prodejen tohoto obchodního řetězce.
Jak uchovávat pečivo?
Ještě teplé čerstvé pečivo rozhodně nebalíme do mikrotenových sáčků, nejlépe je ho uchovávat v sáčcích papírových. Pro opravdu správné skladování je ideální mít pečivo uložené v plátěné utěrce nebo plátýnku.
Jak poznáme kvalitní pečivo?
V dnešní době poznáme kvalitu pečiva především podle jeho složení, které by měl mít každý pekař k nahlédnutí. Na dálku rozhodně nepoznáte, že je výrobek např. celozrnný, špaldový apod. Kvalitní pečivo vydrží rovněž déle čerstvé a chutné.
Jak se mění preference chuti českých konzumentů pečiva?
I přestože jsme světová velmoc v sortimentu pečiva a chleba, naše společnost stále touží po novinkách – chléb a pečivo s chia semínky, špaldové výrobky, amarantové výrobky, luštěninové výrobky, ale i např. chléb a pečivo se sušenými rajčaty nebo olivami, sušenou restovanou cibulkou apod. V neposlední řadě jsou hitem spíše pšeničné chleby, které pečou nejrůznější bistra.