Pokud máte v plánu otevření bistra, potřebujete i vhodné vybavení pro přípravu rychlých pochoutek. Pro takové účely slouží samozřejmě i fritéza, která je k dostání hned v několika variantách. Předtím, než začnete hledat konkrétní model, ujistěte se, že máte jasno o svých potřebách a rozpočtu.
V první řadě je nezbytné připomenout, k čemu vlastně fritézy slouží. Jedná se o kuchyňské spotřebiče ohřívající olej pro fritování různých potravin, jako jsou hranolky, kuřecí maso, sýrové tyčinky a ryby. Právě potraviny, jež plánujete mít ve své nabídce, rozhodují o tom, jaká fritéza je ideální pro váš provoz.
Fritézy se liší zdrojem energie, velikostí a zaměřením. Obvykle se dodávají ve dvou odlišných provedeních, a to jako stolní a samostatně stojící. První zmíněná je ideální do stravovacích zařízení, kde je fritování považováno za pomocnou metodu přípravy pokrmů. Samostatně stojící fritézy poslouží provozovatelům velkoobjemových potravinářských provozů, kteří připravují velké množství smažených potravin. V bistru si vystačíte se stolní alternativou.
Plynové fritézy
Plynové fritézy využívají k provozu buď zemní plyn napojený přímo do budovy, nebo propanbutanové nádrže. Hlavní předností plynové fritézy oproti elektrickému protějšku je rychlejší zahřívání. V závislosti na stylu konstrukce mají tito pomocníci topná tělesa umístěná ve fritovacím hrnci nebo mimo něj.
Elektrické fritézy
Plyn je sice nejběžnějším zdrojem paliva v restauracích a stravovacích zařízeních, ale ve srovnání s ním je podstatně méně univerzální. Fritézy vytápěné plynem se neinstalují nejsnadněji a nelze je ani snadno přemísťovat. Vzhledem k tomu, že elektrické fritézy nejsou přímo napojeny na plynové vedení, mají podniky, které používají elektrické fritézy, výhodu přenosu z místa na místo.
Zdroj foto: ATformax.cz, Pixabay.com