Jarní závitky se zázvorovou omáčkou | Recept s novou službou NATALIRI.CZ
Potřebné ingredience:
8 ks, rýžový papír
120 g cibule
120 g bílé zelí
120 g mrkev
120g cuketa
80 g zázvor
6 lžíce med
6 stroužky česnek
100 ml sójová omáčka
20 g koriandr
1 ks chilli paprička
Slunečnicový olej, sůl, mletý pepř
Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme na cca 3 mm velké kousky, stejně tak zázvor. Bílé zelí nakrájíme na 3 mm tenké proužky. Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubé straně struhadla. Cuketu opláchneme a nakrájíme na 3 mm tenké proužky. Česnek oloupeme a prolisujeme lisem na česnek. Koriandr opláchneme a nakrájíme na cca 0,5 cm velké kousky. Chilli papričku očistíme a nakrájíme na cca 2 mm široká kolečka. Z limetky vymačkáme šťávu.
Krok 2: Vezmeme si pánev s vyšším okrajem, přidáme 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje (na 2 porce), který necháme na vysokém plameni rozpálit. Následně plamen stáhneme na střední a cibuli krátce opečeme, cca 1 minutu. Přidáme nastrouhanou mrkev, cuketu, bílé zelí. Směs podle chuti osolíme a opepříme, přidáme maximálně polovinu z celkového množství chilli papričky zbavenou zrníček(množství volte dle chuti, pozor, každý snáší pálivost jinak) a nechte mírně zchladnout.
Krok 3. Rýžový papír namočíme do misky s teplou vodou a necháme jej změknout, obvykle to trvá pár sekund až 2 minuty, je třeba to hlídat, aby rýžový papír nebyl příliš měkký a netrhal se. Pak papír přeneseme na plátěnou utěrku, na každé kolo dáme část směsi.
Krok 4: Každý papír se směsí stočíme do závitku a konce promáčkněte směrem dovnitř, tím závitek uzavřeme a zabráníme jeho rozbalení. Takto již můžeme závitky servírovat. Kdo má raději závitky smažené, pokračuje dle následujícího návodu. Do kastrůlku nalijeme cca 0,5 litru slunečnicového oleje (na 2 porce), který rozpálíme na nejvyšším plameni. Na nejvyšším plameni smažíme závitky cca 2 minuty z každé strany, dokud nejsou pěkně zlatavé a křupavé.
Krok 5: Vezmeme si kastrůlek, přidáme 1 polévkovou lžíci slunečnicového oleje (na 2 porce), který rozpálíme na vysokém plameni. Následně plamen stáhneme na střední a lehce opečeme česnek se zbytkem chilli papričky a zázvorem po dobu cca 1 minuty. Následně přidáme med, koriandr, sójovou omáčku a limetkovou šťávu dle chuti. Omáčku vaříme 10 minut, aby se nám uvolnily všechny chutě.
Závitky vyskládáme do misky či na talíř a podáváme se zázvorovou omáčkou.
DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE www.NATALIRI.CZ