Největší kulinářský festival, který se letos koná již pošesté, přichází poprvé i do jihomoravské metropole. Tradiční festival dobrého jídla a pití proběhne v Brně na koupališti Riviéra o víkendu 7. a 8. května. Návštěvníci se mohou těšit na to nejlepší z klasické, molekulární nebo extrémní kuchyně. V Brně nebude chybět jedinečná gastronomie, živé show pod vedením věhlasných šéfkuchařů, soutěž o Jihomoravskou restauraci roku 2016 a další bohatý doprovodný program včetně sobotního koncertu Petra Koláře.
Největší gurmánský festival připravil letos několik novinek. Hlavní scéna, která je tradičně nejsledovanější v rámci celého festivalu, se opět přemění v živou kulinářskou show s nejlepšími šéfkuchaři. Na hlavním pódiu BOSCH cooking stage se představí osobnosti gastronomie Zdeněk Pohlreich, Marcel Ihnačák, Petr Ocknecht, Karolína Kamberská nebo Petr Koukolíček a další. I letos se mohou návštěvníci pod jejich vedením v rámci hodinové show naživo seznámit s přípravou nejrůznějších delikates a také, pokud budou kuchařem vybráni, je přímo ochutnávat. Na pódiu tak mohou ochutnat tříchodové menu, ke kterému jim navíc přítomný sommeliér doporučí i skvělé víno.
Hlavní pódium doplní neméně zajímavá BOSCH workshop stage. Zde si mohou vždy čtyři návštěvníci uvařit nevšední speciality společně s kuchaři v plně vybavených kuchyních. Spektrum pódií rozšíří letos nově grill stage, kde návštěvníky čekají ty nejlepší lahůdky z grilu. Čtvrté pódium bude věnováno pražení kávy, které je rovněž novinkou. Program budou tvořit baristé, proběhnou zde ukázky latté art a příprava kávy ve všech podobách. Představí se zde nejen pražírny, ale i další partneři této stage.
Po celou dobu konání festivalu budou kuchaři pro gurmánské nadšence připravovat nejen klasickou gastronomii, ale mohou zažít také molekulární kuchyni, extrémní catering nebo svět entomofágie – neboli pojídání hmyzu, který je nazýván surovinou třetího tisíciletí.
Účastníci se také mohou těšit na překvapení letošního roku. Avantgardní kuchař Petr Koukolíček představí speciality připravené z masa odlovených, divoce žijících medvědů.
Součástí festivalu v Brně bude soutěž o Jihomoravskou restauraci roku, které se zúčastní TOP 15 restaurací jihomoravského regionu a okolí se svým soutěžním degustačním menu. O vítězi letošního ročníku mohou návštěvníci, spolu s odbornou porotou, rozhodnout svými hlasy v průběhu celého festivalového víkendu. Z vinařství se opět jako v loňském roce představí Via Vini, které bude hlavním partnerem v oblasti vín. Hlavním pivovarem festivalu bude pro letošní rok Pilsner Urquell. Na festivale nebude chybět ani množství stánků s delikatesami z celého světa.
Skvělou gastronomií však program zdaleka nekončí. Před 66 lety dne 9. května 1950 byl učiněn první krok k založení Evropské unie a od roku 1985 se tento den připomíná jako Den Evropy. Tento den bude připomenut i na brněnském koupališti Riviéra ve spojení s bohatým programem. V infostáncích se mohou návštěvníci dozvědět všechny informace ohledně evropské problematiky a aktuálních témat, které je zajímají. Připraven bude celodenní program - vystoupí úspěšný sólový umělec Petr Kolář nebo Markéta Krajčovičová ze svého pořadu Božské dorty od Markéty. Účastníci se mohou těšit na její kulinářskou show. Programem provede moderátor Ivan Vodochodský a hostem bude také zástupce Evropského parlamentu.
Otevírací doba:
sobota 7. května 10 – 21 hod.
neděle 8. května 10 – 18 hod.
Vstupné:
sobota nebo neděle 100,-Kč
ZTP a děti do 130 cm vstup zdarma
Držitelé platných průkazů ISIC/ITIC mají vstup na Bosch Fresh Festival zdarma
Více info na webu www.freshfestival.cz