Připravujeme

Obsah:

LEDEN / ÚNOR 2017

Mercedes-Benz Maybach Vision 6
Tesla P 100 D
Autosalón Paříž 2016
BMW Alpina B7 Biturbo
Fenomén jménem SUV
Elektromobilita
Pirelli kalendář 2016

A ještě mnohem více...

image_8728

Překvapivá harmonie: jak kombinovat víno a čokoládu

Kvalitní víno, které jste si dovezli z letní dovolené, by byla škoda vypít jen tak. Jeho chuť se hodí doplnit dobrým jídlem lahodícím těmi správnými tóny a vůněmi. Ale nemusíte zkoušet jenom sýry nebo oříšky, chuť vína obohatí a zdůrazní I kombinace s hořkou čokoládou. Jaké typy čokolády se hodí k jakým druhům vína? Je třeba důsledně vybírat, některá vína se totiž s čokoládou naopak vylučují.

Zásady vínovo-čokoládových variací

Základním pravidlem při kombinování chutí je, aby jedna výrazná chuť nepřebila druhou. Naopak, cílem je spojit je dohromady tak, aby se doplňovaly a vytvořily lahodnou kombinaci, ve které vynikne chuť vína i podávaného jídla. Volte tedy víno s vyšším obsahem tříslovin a s nižším množstvím kyseliny, charakteristická chuť vína se tak nebude bít s mírně nahořklou chutí čokolády. Víno by také mělo být spíše uleželé, volte raději archivní víno, a mladší ročníky přenechejte konzumaci se studeným masem nebo uzeninami. Správným pořadím při degustaci je nejprve čokoláda, až po té víno. Kousek čokolády nechte zlehka rozpustit v ústech a až poté přidejte malý hlt vína. Chutě obou se spojí v překvapivou vlnu.

Červené víno + hořká čokoláda

Obvyklé je kombinovat hořkou čokoládu, tedy takovou, která obsahuje vysoký podíl kakaových součástí, a červené víno silné chuti. Ideální jsou vína oxidativního charakteru, což znamená, že ležela v dřevěném sudu či kádi a byla provzdušňována. Například vína z Madeiry mají díky dlouholetému zrání v dubových sudech karamelové až kávové aroma a také vyšší obsah cukru i alkoholu. K čokoládě se tak hodí ideálně. Vhodná jsou i těžká a plná vína jako Sherry nebo Portské, čí vína sauternská. Správnou volbou jsou také vyzrálá ročníková vína s vyšším obsahem tříslovin neboli taninu. Vyzkoušejte červená vína intenzivní chuti jako Merlot, Chardonnay nebo Cabernet Sauvignon.

Bílé víno + bílá čokoláda?

 Naopak mléčnou čokoládou nebo dokonce bílou čokoládu si schovejte raději na pečení. Případně můžete svoje chuťové pohárky otestovat kombinací mléčné nebo lehčí ochucené čokolády s bílým vínem. K sladko-vinné degustaci se hodí sladká muškátová vína nebo vína likérového typu, slámová či ledová vína. Tato vína mají přírodně nižší kyselinku a tak jsou k podávání se sladšími chutěmi vhodná. Kombinace sladkého jídla a sladkého vína má slibnou vyhlídku vyrovnané kombinace.

Propojování jídla s vínem je vždy otázkou individuálních chutí. Co jeden označí za neodolatelnou pochoutku, může jiný s díky ale šklebícím se obličejem odmítnout. Pokud se budete držet základních pravidel, můžete si dovolit experimentovat a hledat vám vyhovující kombinaci chutí. U vína se ohlížejte také na odrůdu, obsah alkoholu a ročník. Neméně podstatným kritériem výběru je místo původu.

Jak vybrat správnou čokoládu

Podobně jako u vína i u čokolády hraje roli původ kakaových bobů. Chuť čokolády se liší i mezi vysokoprocentními druhy, vybírat tak můžete z celé řady chuťových odstínů a vůní.  K degustaci s kvalitním vínem nebo k slavnostní příležitosti můžete zvolit například prémiovou kolekci Fino de Aroma od české čokoládovny Carla. Pochází z výběrových kakaových bobů, které tvoří pouhých 6 % roční celosvětové produkce. Vyznačuje se ovocno-květinovým aroma s jemným oříškovým nádechem, které je podtrženo vanilkovým extraktem Bourbon Madagascar. Elegantní obal navíc přímo svádí k obdarování v kombinaci s lahví vína.

Čokoláda a víno - k sobě zrozený pár

Nezvykle znějící kombinace čokolády a vína se není třeba bát. Dárek, ve kterém sladíte vhodně zvolenou čokoládu a oblíbenou odrůdu vína, může být výzvou k originální degustaci v kruhu přátel. Nemůže snad být náhoda, že červené víno i čokoláda, jsou jedněmi z nejdiskutovanějších potravin, u kterých se opakovaně prokazuje prospěšnost zdraví, přestože se tomu pro jejich chuť nechce věřit. Kvalitní hořká čokoláda i červené víno obsahují flavonoidy, které pomáhají při snížení vysokého krevního tlaku, a polyfenoly s antioxidačními schopnostmi, které se doporučují jako prevence proti rakovině. Mají pozitivní vliv na zvládání nervové zátěže, působí preventivně proti onemocnění cév, srdce a stárnutí mozku. Všechny pozitivní vlivy na zdraví ovšem platí pouze při konzumaci v přiměřeném množství.  Není lepší záminky pro malou gurmánskou degustaci čokolády a vína.

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Generální partneři portálu:

 

Partneři portálu:

      

Další portály mediální skupiny HMG:

       


TOPlist