Většina lidí si kupuje pečivo ve velkých supermarketech, kde ho zpravidla vyrábí tak, že rozpékají zmražené polotovary. Pár hodin po rozpečení je takové pečivo křupavé a chutné, nicméně s chutí poctivě čerstvě upečených housek či chleba se to srovnávat nedá. Kdo jednou okusí chuť domácího pečiva, rozdíl pozná.
Výrazně lepší chuť je určitě důvod, proč se i přes silnou konkurenci v podobě velkých supermarketů stále daří regionálním pekárnám. Ceny v těchto malých pekárnách jsou zpravidla vyšší, používají totiž kvalitnější suroviny a nepečou v tak velkých nákladech. Mnozí lidé si ovšem za kvalitní chuťový prožitek rádi připlatí.
Daří se například svijanskému chlebu
Příkladem malé firmy, které se daří, je regionální Pekařství Koutných s.r.o. s pobočkou ve Svijanech. Pekárna je sice malá, nicméně její tradiční vypečený chléb s kaštanovou kůrkou je v okolí velice vyhlášený. Zbožňují ho zákazníci od Boleslavi přes Turnov až po Jablonec a Liberec.
Svijanským chlebem je Pekařství Koutných známé nejvíce, avšak věrní zákazníci si rádi pochutnají i na křupavých vypečených houskách s makovým či kmínovým posypem. I ty jsou denně od rána distribuovány po širokém okolí.
Za křupavým pečivem stojí poctivá práce
A jak vypadá život v takovém malém pekařství? Vstává se brzy ráno, protože kolem šesté už musí být čerstvé pečivo na cestě do regionálních prodejen. Ostatně v šest otevírá také pobočka ve Svijanech. Od rána tam na pultech voní slunečnicový chléb, vánočky, šátečky, sladké koláče a buchty jako od babičky, ale také chlebíčky, 100% mošty z Českého ráje a uzeniny z rodinného řeznictví Krejcarových. Prodávají totiž výhradně kvalitní regionální produkty. Na přání jsou schopní připravit prakticky jakékoliv pečivo, slané či sladké.
Více informací a třeba návod, jak se do prodejny dostat, až pojedete do Prahy či Liberce, najdete přímo na webu www.koutnych.cz.