V areálu Automatických mlýnů v Pardubicích se nachází řemeslná pekárna Romana Koblížka, která každý den od roku 2017 připravuje pro své zákazníky čerstvé pečivo. Roman byl původně deset let obchodním zástupcem firmy prodávající pekárenské technologie a navštívil tak bezmála každou pekárnu v Česku. Během cest po tuzemských pekárnách viděl, že převážná část pečiva se do našich obchodů vozí předpečená, což se mu nelíbilo.
Proč zrovna název Optimista? Od založení pekárny ho z počátku mnozí odrazovali a říkali mu, že se na trhu neuchytí. On to ale viděl jinak, optimisticky. Měl vlastní vizi, že si jako první v Pardubicích založí řemeslnou pekárnu, ve které bude pečivo připravovat přímo před zraky zákazníků.
Právě zákazníci a jejich spokojenost jsou středobodem úspěchu Optimisty.
„Pokud se s lidmi bavíte o tom, co jim chutná a z čeho je pečivo vyrobené, přijdou znovu,“ říká Roman Koblížek. Zároveň dodává, že vyšší cena jeho pečiva je vzhledem k řemeslnému zpracování a pečlivému vybírání surovin od nezávislých dodavatelů oproti maloobchodním řetězcům opodstatněná.
„U nás si vše děláme od začátku do konce sami. Máme stálé zákazníky, kterým jsme schopni garantovat absolutní čerstvost, a navíc nabízíme výrobky, které si jinde v Pardubicích prostě nekoupí – například ciabatty. Abychom se od ostatních odlišili, neprodáváme například klasické rohlíky.“
Kromě buchet, koláčů a různých sladkých a slaných výrobků nabízí i obložené bagety a vše myslitelné k snídani.
Nejvíce u Optimisty letí tvarohové a povidlové koláče.
„V těch od nás je jen mléko, máslo, sádlo, vejce a žloutky, ale žádná voda. Děláme i kvalitní náplně. Přesně tak má totiž vypadat správný koláč.”
Hladkému provozu napomáhá také pokladní systém od Storyous, který si Roman Koblížek vybral na míru svému podnikání, kde klíčová je rychlá a snadná obsluha s možností správy online.
Před otevřením jsme si dělali analýzu toho, jaké pokladní systémy jsou na našem trhu dostupné. Storyous jsme viděli v provozu v našich oblíbených podnicích v Praze. Zkusili jsme testovací provoz, kdy se nám líbilo zejména to, že se platby kartou propíší do systému ihned. Práci se Storyous navíc zvládne úplně každý, bez nutnosti nějakého složitého školení."
V Optimistovi pracuje 5 zaměstnanců – majitel, pekař, dvě pomocné síly a občas také brigádníci. Během pandemie, kdy nebylo možné si jídlo sníst na místě, se Optimista proměnil v obchod s potravinami, který si rychle našel stálé zákazníky.
„Náš obchod byl během pandemie pro lidi z širokého okolí vítanou změnou, protože si užívali, že si mohou nakoupit potraviny, které jsou přímo od farmářů,“ dodává Koblížek.
A plány Romana Koblížka do budoucna? Rýsuje se otevření nové pobočky v Hradci Králové, aby lidé nemuseli dojíždět až do Pardubic.
„Jak své výrobky a produkty vyrábějí ostatní neřeším. Já jsem Optimista a dělám si věci po svém a tak, aby lidem chutnaly,“ uzavírá Koblížek.
Zdroj foto: Storyous.cz