V dnešní době si bez něj neumíme gastronomii ani představit, používá se nejen při vaření a jeho nutriční hodnoty dávají zelenou i u specialistů na zdravou výživu. Proč si potom nedopřát každý den alespoň pár kapek olivového oleje, když víme, že děláme správnou věc, a navíc si ještě opravdu pochutnáme? Pak už zbývá vyřešit jen jedinou otázku – kterou značku zvolit z těch, které jsou na současném trhu, a podle jakého klíče se orientovat? Nápověda je jednoduchá, mělo by jít o olivový olej extra panenský…
Prestižní ocenění, ale také letitá chorvatská tradice
O tom, že se nejlepší olivový olej připravuje ve středomořské oblasti, snad ani nemůže být nejmenších pochyb. Skvělou reputaci si ale v posledních letech získává i extra panenský olivový olej Chiavalon, chorvatská značka se úspěšně prosazuje mezi krétskou nebo španělskou konkurencí, která mezi sebe pouští nováčky jen velmi nerada. V současnosti Chiavalon nabízí hned pětici různých druhů olivových olejů, své preference přitom odhalíte brzy – stačí ukázat na jídlo, které si připravujete ze všech nejraději. Tak například, pokud dáváte přednost lehkým salátům a rybám, bude dobrou volbou třeba olej Organic, naopak na těstoviny, sýry nebo zmrzlinu se lépe hodí Ex Albis.
Věděli jste, že právě istrijská značka si získává po celém světě věhlas i prostřednictvím prestižních ocenění? Mezinárodní průvodce Flos Olei v roce 2008 zařadil Chiavalon mezi patnáctku nejlepších olivových olejů na světě – a úspěchy pokračují, zlatá medaile z Athén a bronzová z Curychu, to vše za rok 2018, svědčí o dlouholeté vynikající koncepci firmy z malého města Vodnjan. Snad i proto, že je oproti ostatním centrům výroby olivového oleje na světě spíše severněji, uzrají tu špičkové plody, které se pak sklízejí ručně s odpovídající péčí.
Tak co dát šanci osvědčené kvalitě a dopřát si zase něco nového do kuchyně?