Když se řekne Japonsko, každému se vybaví sushi, zelený čaj a Gejša. Přinejmenším. Spoustě se však vybaví hlavně kvalita. Já sama, když jsem pracovala jako manažerka exportu v jedné sklářské firmě, jsem brala Japonce jako obchodníky, kteří moc nesmlouvají o ceně. Na druhou stranu za požadovanou cenu chtějí opravdu kvalitu. Tu totiž i oni sami nabízejí. Japonsko je známé jako země s nejdelší životností lidí. Lidé se zde dožívají v aktivní formě opravdu vysokého věku.
Co tím naznačuji? Primárně to, že Japonsko si prostě zakládá na kvalitě. Na vysoké jakosti nejen životního stylu, ale také výrobků, které z této země pocházejí. A keramika Made in Japan je, jak název evokuje, právě ze země vycházejícího slunce. V repertoáru má kvalitní nádobí, kvalitní talíře, misky na Ramen, misky na Udon, sady na sushi na saké, čajový set a vše potřebné pro čajový servis.
Japonská keramika je oblíbená kromě kvality hlavně pro svou jednoduchost. Přináší jednoduché vzory, přesto velmi krásné a propracované. Na keramice Made in Japan se nejčastěji vyjímá dekor wabi-sabi, což by se dalo přeložit jako rafinovaně omšelý. Přesně v tom se zároveň nachází její jednoduchost. A v jednoduchosti je krása. Na nekřilavém vzoru pak vyniknou barvy a rozmanitost japonského pokrmu, jako je třeba nejznámější sushi. Servírování jídla, a především jeho estetická stránka, dotváří náš celkový dojem z pokrmu.
Japonské keramické nádobí je známé pro svou dlouhou životnost. Keramika je sama o sobě mechanicky odolný materiál. Vzhledem k tomu, že je keramické nádobí vypalováno při maximálně vysoké teplotě, konečný výrobek je neporézní a odolný. Přestože se keramické nádobí zdá být křehké, neboť je relativně lehké, má extrémní pevnost. Vydrží i nějaké to klepnutí při umývání. Keramické nádobí má také chemickou stabilitu. Je odolné vůči kyselinám, zásaditým látkám, solím i oxidu uhličitému. Nemá tedy sklon ke stárnutí a ani jinak nepodléhá korozi.
Keramické nádobí je vhodné do mikrovlnné trouby. Keramika je schopna rozložit teplo na celý materiál, a to ji činí méně citlivou na vyšší teploty. Naopak je do mikrovlnné trouby vhodnější než nádobí plastové nebo z jiných levných materiálů. Tyto nekvalitní materiály se postupně rozpadají, a dokonce představují vážná rizika pro integritu potravin a potažmo vaše zdraví. Keramika se nerozkládá pod tíhou tepla a tím zajišťuje nejen vaši bezpečnost, ale i uchovává chuť a kvalitu na ní servírovaných potravin.
Keramické nádobí je zdravotně nezávadné. Keramika se ve všech ohledech považuje za nejzdravější materiál. Vyrábí se pálením hlíny, tedy netoxického materiálu, při vysokých teplotách. Následná barevná glazura neobsahuje škodlivé barvy ani kovy.
V neposlední řadě je keramické nádobí známé tím, že je nelepivé. To díky své hladké skleněné struktuře, která vám pomůže rychle a snadno nádobí očistit. Bez problémů jej vyčistíte setřením houbičkou a prostředku na mytí nádobí s vodou. Můžete ji ale také v klidu umývat v myčce na nádobí. Všechno vydrží.
Dalším bonusem pro japonskou keramiku je, že si při použití keramiky vychutnáte jídlo teplé po delší dobu, neboť nepřenáší teplo tak rychle jako třeba sklo či kovové nádobí.
A hlavně – každý kus nádobí Made in Japan je originál vyrobený hand-made v malé rodinné firmě v Japonsku. Zde se vyrábí již po tisíciletí stejným prověřeným způsobem. Výsledkem je keramika příjemná na omak a oku lahodící. Nádobí využijete nejen pro běžné použití, ale také jako originální kousky při svátečně laděné oslavě. Anebo, když se chcete blýsknout před hosty.
Kvalitu keramického nádobí Made in Japan již desítky let prověřují nároční hosté luxusních restaurací v různých koutech světa, včetně České republiky. U nás jste je také mohli vidět v oblíbeném televizním soutěžním pořadu Masterchef. Prvotřídní japonské nádobí si domů můžete pořídit i vy. Užijte si v pohodlí domova fine dining, které poskytují Michelin restaurace. Dopřejte si s rodinou nezapomenutelný kulinářský zážitek s kvalitním nádobím při tvoření sushi, nudlí Udon nebo jen čajový rituál na povzbuzení mysli a dlouhověkost jako v Japonsku.
Zdroj foto: Tozame.cz