Mít zdravý jídelníček. Takové předsevzetí mívá dost lidí po celý rok. Někdy však realita vypadá docela jinak. Jak si ale jídelníček vylepšit, když byste skutečně rádi začali něco dělat s vašimi stravovacími návyky? Tady máte hned 4 tipy!
1. Pryč se sladkým pečivem
Koblihy, koláčky, buchty… To a mnohem více druhů sladkého pečiva se ukazuje na talíři na snídani i u vás? Pak byste právě tento druh snídaní měli nahradit něčím mnohem výživnějším. Sladké pečivo v sobě obsahuje mnoho cukrů a tuků, naopak málo bílkovin a pomalých sacharidů. Ideální snídaní pro vás bude ovocný salát s oříšky, zdravé smoothie se semínky, nebo celozrnný chléb s vajíčkem a vysokoprocentní šunkou, které v sobě obsahují mnohem více výživných látek.
2. Ne slazeným limonádám
Každý den vypijete alespoň jednu skleničku slazených limonád s pomerančovou nebo kolovou příchutí? Tyto limonády obsahují obrovské množství cukru, který pro vaše tělo není vůbec prospěšný. Pokud máte rádi sladké nápoje, doporučujeme vám spíše vyrobit si doma čerstvé ovocné či zeleninové šťávy, které v sobě obsahují mnoho vitaminů a enzymů, které vám pomohou zahnat chuť na něco sladkého a zlepší trávení.
Dostali jste na čerstvou ovocnou šťávu chuť? Pak si stačí pořídit jeden z kvalitních odšťavňovačů. Naším tipem je šnekový odšťavňovač Orava OS-149, který má nízké otáčky a precizně vám dokáže z jakéhokoliv druhu ovoce připravit lahodnou čerstvou šťávu. Díky čerstvému džusu z odšťavňovače Orava obohatíte vaše tělo o mnoho vitaminů, skvělé tedy budou především v období nachlazení. Odšťavňovač Orava v balení obsahuje dvě 900 ml nádoby na šťávu a dřeň. Potěší vás také tichý chod motoru, jednoduchá obsluha i čištění. Reverzní chod motoru zajistí, že se ovoce nebude zasekávat v odšťavňovači a vy tak budete mít co nejméně práce s čištěním. Kvalitní odšťavňovače si můžete pořídit na www.orava.cz.
3. Ovoce a zelenina
Jíte málo ovoce a zeleniny? Nezapomínejte na ně! Můžete si připravovat saláty s vašimi oblíbenými druhy zeleniny, které doplníte o parmazán, olivový olej nebo semínka či piniové oříšky. Zeleninu můžete kombinovat i s různými druhy sýrů, ovoce zase s kešu oříšky nebo mandlemi. Každý den byste měli sníst alespoň 2 kusy čerstvého ovoce.
4. Příprava pokrmů
Důležitá je také příprava pokrmů. Pokud často smažíte nebo fritujete, zaplavujete tělo nezdravými trans mastnými kyselinami, které vám vůbec nesvědčí. Místo smažení zkuste příště pokrm spíš dusit nebo péct v troubě. V jídle tak uchováte mnohem více nutričních hodnot. Pořídit si můžete i speciální multifunkční hrnce, ve kterých je zdravá příprava pokrmů hračkou.
Který z vašich zlozvyků ve stravě byste rádi změnili nejvíce?