Jak jsem se již zmínila v minulém článku, do každé kuchyně neodmyslitelně patří čerstvé bylinky. Každý z těchto zelených pokladů vám v jídle vytvoří úplně jinou dimenzi chuti. Bylinek existuje spousta, jejich využití se liší, a tak jsem si pro vás připravila soupis mnou nejčastěji používaných bylinek, které vám zahrají symfonii pro vaše chuťové pohárky.
Bazalka
Poslední dobou velmi oblíbená bylinka pro svou ojedinělou chuť a aroma. Bazalka se nejčastěji používá ve středomořské kuchyni. Je ideální do salátu či těstovin. Nejtypičtějšími pokrmy jsou například salát Caprese či bazalkové pesto.
Tip: Zbožňuji, když na teplé a voňavé těstoviny, položím pár lístku čerstvé bazalky a posypu parmezánem.
Rozmarýn
Velmi aromatická bylinka keřovitého typu. Je ideální nejen při grilování masa či zeleniny, ale i zvěřiny a ryb. Rozmarýn je nedílnou součástí provensálského koření.
Tip: Neuvěřitelnou kombinací, jsou pečené brambory s rozmarýnem, česnekem a hrubozrnnou solí.
Tymián
Tymián je rozšířený po celém světě. Hodí se ke kuřecímu masu, rybám, luštěninám a do marinád. Je též součástí provensálského koření a má afrodiziakální účinky.
Petržel
Neutrální bylinka, která se hodí do spousty jídel. Velké využití má i v české kuchyni. Petržel je vhodná do omáček, polévek a pomazánek. Smaženici s trochu kmínu a čerstvou petrželí na vrch, se jen tak něco nevyrovná.
Oregano
Oregano, nebo-li dobromysl je jedna z typicky italských bylinek. Pizzu či těstoviny si bez oregana snad ani nelze představit. Oregano je velmi oblíbené ve spojení se zeleninou, obzvláště pak s rajčaty.
Koriandr
Je pro mě jednou z mých nejoblíbenějších bylinek. Má velmi specifickou chuť i aroma. Někdo jej miluje, druhý ho nemůže ani cítit. Ale napoprvé se tím nenechte odradit. Nejčastěji se používá v asijské kuchyni. Své zastoupení má, ale i v kuchyni české. Je vhodný pro zavařování zeleniny, jako je například řepa či okurky.
Máta
Pro svou ojedinělou citrónovo-mentolovou vůni je máta oblíbená do míchaných alkoholických i nealkoholických nápojů. Nejtypičtějším a nejoblíbenějším drinkem je Mojito. V kuchyni se hodí do desertů, asijské kuchyně a přidáním do salátu, vznikne výjimečná svěží chuť.
Sandra Marková - šéfredaktorka.
Instagram Sandra Marková:
http://instagram.com/sanny_mark
Naše facebooková skupina:
www.facebook.com/gastrohouse.cz
Naše Youtube kanál GASTROHOUSE:
www.youtube.com/gastrohouse.cz