V pražském Karlíně se od čtvrtka 4. dubna až do soboty 6. dubna konal Garden Food Festival. Na festivalu jsme mohli ochutnat delikatesy nejen z Česka, ale i z celého světa. Festival kromě dobrého jídla nabízel i bohatý program, jako třeba fyziku a chemii v kuchyni či účastníky a šéfkuchaře z MasterChefa.
My jsme se na Invalidovnu vydali v sobotu. Překvapením pro mě bylo, že festival „nepraskal ve švech“. Nebylo prázdno, ale ani ne úplně plno, pro mě osobně bylo lidí tak akorát. U vstupu jsme dostali elektronické čipy, na které jsme si nabili „místní měnu – grešle“ a šli jsme si užívat. Je dobré, že tímto způsobem nemusíte u žádného stánku vytahovat hotovost, ale horší je to už s přehledem o utracených financích.
Co jsme mohli ochutnat?
Začali jsme tím, že jsme si dali chleba se škvarkovou pomazánkou od české restaurace Pohostinec Karlín. A řeknu vám tajemství: myslela jsem si, že škvarkovou pomazánku nejím, přesněji jedla jsem ji vlastně jen jako malá a nikdy jsem ji už později nevyhledávala, ale kdyby ji na místě prodávali „přes ulici“ čili s sebou, sklenici s touto pomazánkou mám už dávno doma.
Potom přišla ochutnávka veganských proteinových tyčinek Nutcase a růžový gin u Bar and Coctail Catering. Zastavili jsme se také u pekárny Globus, kde jsme si mohli koupit čerstvé koláče, které tam pekli. U skvělých Meat Vandals jsme si dali trhané vepřové maso s úplně neskutečně výborným salátem Coleslaw, a byl to ten nejlepší, jaký jsem kdy jedla. Těší mě, že kluci mají své místo i na Manifesto marketu. V Order jsme si dali degustaci hummusu (klasický, se sušenými rajčaty a avokádový). Ochutnali jsme i výborné slovenské víno Chateau Modra, k tomu sýry, maďarské klobásy, mandle a olivy.
V nabídce byly i speciality z peruánského grilu, srílanské speciality, a také ty, co nabízí Brouk na talíři. Dále třeba kohoutí perkelt, teriny z kachny či husy, a zcela neobvykle i z medvěda hnědého. Byly tu k mání i ryby, burgery na různé způsoby a barvy, hranolky, ústřice a také pštros. Veliká byla i nabídka vína, kávy a piva. A samozřejmě nechyběla ani sladká nabídka v podobě makronek, rolované zmrzliny, palačinek a specialit od skvělého Cukráře Skály.
Program na festivalu
Na pódiu jsme viděli, jak vaří šéfkuchaři Jan Punčochář či Přemek Forejt. Ukázali se nám i účastníci české soutěže MasterChef Česko. „Pevnost poznání“ Interaktivního muzea vědy Univerzity Palackého nabízela zmrzlinu vyrobenou dusíkem. Já jsem si dokonce na pódiu za účasti barmana z Tretter’s namíchala Aperol Spritz s novým poměrem. Večer pak zahrála skupina Zadáci a následně také Laura a její tygři.
Přejedeni a spokojeni jsme na festivalu strávili celý den, a byl to opravdu krásný den. Před odchodem jsem si musela dát ještě jednou tu škvarkovou pomazánku, abych měla v bříšku jako v pokojíčku.
A nebojte se, Garden Food Festival budete moci navštívit ještě v dubnu v Ostravě, v květnu v Rožnově pod Radhoštěm, v září se mohou na festival těšit v Uherském Hradišti a v Olomouci.
Závěrem děkuji pořadatelům, že takové akce dělají, a tím podporují i lokální dodavatele a potraviny.
Úspěšné dny plné dobrého jídla.
Simona Parvusová