Grilované maso či zelenina patří mezi oblíbené pochoutky nejen u nás, ale i v mnoha dalších zemích. Proto si stále více lidí pořizuje domů gril.
Jaro se blíží
Zima se už s námi pomalu loučí a jaro klepe na dveře. To je ten nejlepší čas poohlédnout se po nějakém grilu. Ten je možné koupit klidně ke konci února či na začátku března, kdy už začínají převládat teplejší dny.
I kdyby si ovšem nakonec zima nedala říci a chvíli se ještě zdržela, není problém nechat pár dní až týdnů nový gril odpočívat v garáži či zahradním domku. Nákup se v tomto ročním období stejně vyplatí, třeba i díky častým slevám, jež jsou na konci zimy u tohoto typu sortimentu docela běžné.
Pořídit si vhodný gril není problém ani pro laika, stačí se jen řídit základními pokyny. Grily se dělí do tří základních kategorií – na dřevěné uhlí, na plyn a elektrické. Každý typ má své výhody, ale i zápory.
1. Grily na dřevěné uhlí – pokud se člověk nechce okrást o jedinečnou atmosféru z grilování na pravém ohni, musí dát zákonitě přednost grilu na dřevěné uhlí. I základní modely jsou dostatečně výkonné na to, aby se daly používat třeba i v zimě. Navíc obvykle příliš nezatíží rodinný rozpočet. Nejde však o zařízení, jež by bylo vhodné pro úplně začátečníky, hlavně tedy co se regulace teploty týče. Negativum pro někoho také může být i delší doba rozpalování pracovní plochy.
2. Grily na plyn – kdo chce grilovat takřka okamžitě, sáhne po grilu na plyn. Na plynu se snadno připraví jídlo i pro větší počet lidí, takže jsou ideální pro větší sešlosti. Navíc se zde nemusí řešit žádný odpad ze spalování. Výkon se u plynových přístrojů reguluje velmi snadno, podobně jako u plynových sporáků. Je však potřeba mít přípojku na plyn, respektive propan butanovou láhev, což může brát někdo jako vadu.
3. Elektrické grily – tyto modely jsou populární hlavně pro svou jednoduchou ovladatelnost, bezpečnost a také možnost i domácího použití. Elektrické grily bývají menší než konkurence, což je super, když si chce člověk udělat grilovanou večeři mimo prostory zahrady, na druhou stranu jde i o negativum. Příprava více jídel na menší ploše logicky zabere více času.
Zdroj foto: Avenberg.cz