Výběr správné sklenice na víno může být věcí osobních preferencí. Za posledních deset let jsme byli svědky expanze tvarů sklenic na víno, od základních a levných až po extravagantní styly. Jak ale vybrat správnou sklenici na víno?
Proč záleží na výběru správné sklenice na víno?
Styl, tvar a tloušťka sklenice na víno mohou hrát zásadní roli v tom, jak je víno prezentováno a jak chutná. Zatímco mnoho vinařů by tvrdilo, že víno samotné je nejdůležitějším aspektem a že žádné sklo nezlepší špatně vyrobenou směs, výběr správné sklenice může ovlivnit váš požitek z jakéhokoli vína.
Všechna vína bez ohledu na typ (červená, bílá, růžová, šumivá a fortifikovaná) obsahují důležitá aromata, která mají zásadní funkci v celkovém charakteru vín. Zkoumání vůní vašeho vína umocní výběr správné sklenice na víno.
Tvar sklenice
Tvar sklenice ovlivňuje množství vzduchu, které se dostane do vína, což mění vůni a chuť.
Menší sklenky znesnadňují únik aroma a zajistí, že sklenice udrží jemné chutě bílého vína. Při degustaci z menší sklenice zaznamenáte více aroma putujících směrem k vašemu nosu, které se může u širší sklenky ztratit.
Sklenice na červené víno
Červená vína obvykle obsahují výraznější aroma, které potřebuje více provzdušnění, aby se uvolnily chutě. Širší sklenice umožňuje, aby se k vínu dostalo více kyslíku právě pro tento účel. Takové sklenice se tradičně používají pro vína s plnějším tělem, jako jsou Merlot, Cabernet Sauvignon či směsi Bordeaux.
Sklenice na sekt a šampaňské
Šampaňské a šumivá vína si nejlépe rozumí s úzkou sklenicí (tzv. flétnou), aby víno nepřišlo rychle o bublinky a "nevyčichlo".
Tloušťka okraje sklenice
Tloušťka sklenice na okraji může bránit hladkému toku vína ze sklenice do úst. Tence řezaný okraj umožní vínu dostat se k vašim chuťovým pohárkům plynuleji, než kdybyste pili ze silnější sklenice s výrazným okrajem. Tenčí sklenice však mohou být křehčí, což může být nevýhodou při manipulaci.
Sklenice na bílé víno na stopce
Sklo na stopce je tradiční volbou pro sklenice na bílé víno. Ale není to jen kvůli vzhledu. Teplota vína může ovlivnit vnímání jeho vůní a kyselosti. Držení sklenice za stopku může zastavit zvyšování teploty vína. To je důležité pro ty, kteří mají rádi bílá vína jako Sauvignon Blanc nebo Chardonnay, která si nejlépe vychutnáte vychlazená. Pokud držíte sklenici za "misku", může to způsobit zvýšení teploty vína z tepla vašich rukou.
Ne každý chce vlastnit jedny sklenice na Cabernet Sauvignon, jiné na Chardonnay a další zase na Pinot Noir, ale můžete snadno mít jednu sadu na červené a jednu na bílé víno. Alternativně může být také výhodnější zvolit všestrannou sklenici na víno – sklenici, jejíž tvar se hodí k několika stylům vína.
Zdroj obrázků: Envato elements, Barstore.cz
Autor textu: Jana Černá