Doporučujeme

HOTELHOUSE.cz

 

Portál o hotelech, pensionech a spa resortech...

Letenky, tipy na cestování, golfová hřiště, restaurace, bary, kavárny a vinárny.

image_13692

Kdopak by se HACCP auditu bál

V současnosti už žádnému provozovateli zařízení pro hromadné stravování není cizí pojem HACCP. Pro někoho je to nutné zlo, které je třeba připravit pro případnou kontrolu z hygieny, jiní systém přijali jako cestu k zajištěné výroby kvalitních a hlavně zdravotně nezávadných potravin. 

Systém HACCP vybírá v technologickém postupu výroby potravin ty operace, které mají přímí vliv na zdravotní nezávadnost konečného výrobku. HACCP z anglického Hazard Analysis and Critical Control Points je systém kritických bodů a určuje znaky a meze, které musí být dodrženy. Tím rozhoduje o tom, kdo a jak určuje správnost technologického postupu.

Kdopak by se HACCP auditu bál

Legislativa stanovuje, že každá provozovna, kde se vyrábí jídlo a nápoje, musí mít vypracovaný systém HACCP. Veškerá dokumentace, která souvisí s problematikou přípravy a podávání stravy, musí být připravena k nahlédnutí kontrolním orgánům. Záznamy, jakou jsou přejímky potravin, reklamace, záznamy o měření teploty a podobně, které si provozovatel vede, slouží k ochraně jeho i případných zaměstnanců. Splnění tohoto úkolu sledují a kontrolují místně příslušné hygienické stanice.

Nestačí však tento systém pouze uvést do praxe, ale je nutné jej několikrát za rok zkontrolovat a aktualizovat. Běžně se zde totiž objevují některé typické nedostatky. Například:

  • Provozovna má zavedený systém kritických bodů, ale pracovníci s ním nejsou seznámeni, popřípadě ho nerespektují.
  • Záznamy jsou vedeny pouze formálně a neodráží realitu.
  • Došlo k personálním změnám a tedy i k přesunu zodpovědnosti za jednotlivé úkoly.
  • Změnilo se technologické vybavení provozovny či uspořádání jednotlivých úseků a systém se dle toho neaktualizoval.
  • Není ověřena funkčnost teploměrů.
  • Došlo ke změně režimu, ale bez dokumentace nových postupů.

Kdopak by se HACCP auditu bál

Pracovníci ani provozovatelé ale dost často nedokážou objektivně zhodnotit funkčnost a správnost systému, který mají zavedený. K tomu slouží vnitřní audit HACCP. Jde o nezávislé hodnocení úrovně systému kritických bodů a jeho souladu s plánem systému kritických bodů. Pakliže je HACCP systém funkční, výrobna dokáže včas identifikovat nebezpečí, a předcházet tak poškození zdraví spotřebitele. Pro pracovníky a i pro kontrolní orgány je vodítkem, jak v konkrétní provozovně zabezpečit zdravotní nezávadnost výsledného produktu.

Aby vše správně fungovalo i ve vaší provozovně a nemuseli jste mít obavy z případné kontroly, můžete si nechat zavést HACCP systém pro provozovnu na míruDW HYGIENA vám ho připraví dle odborných poznatků v oblasti bezpečnosti potravin. Ať už jde o HACCP pro Brno nebo třeba o HACCP pro Želiv či jiné místo, lze jej použít v podnicích jako je masná výroba, maloobchod i velkoobchod, školy a školky, závodní stravování a hotely, kavárny či restaurace, sklady a pivovary nebo vinaři.

Kdopak by se HACCP auditu bál

Zdroj foto: DWhygiena.cz, Pixabay.com

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Generální partneři portálu:

Partneři portálu:

      

      

Další portály mediální skupiny HMG:

       

     CELEBRITYHOUSE.cz


PORTÁLY HMG :

www.carshouse.cz    www.menhouse.cz  www.womenhouse.cz  www.luxuryhouse.cz

www.gastrohouse.cz  www.celebrityhouse.cz  www.cinemahouse.cz  www.househouse.cz

www.kidshouse.cz   www.bookhouse.cz   www.hotelhouse.cz 

www.nicemagazine.cz  www.homemagazine.cz   www.golfmagazine.cz  www.letniservis.cz

 www.inspirovanikrasou.cz  www.sefredaktorzavolantem.cz   www.rozhovoryzavolantem.cz

www.watchhouse.cz  www.luxusniplaze.cz  www.luxurymagazine.cz

www.snehovyservis.cz  www.podcasthouse.cz  www.menhouseman.cz

www.nejlepsikavarny.cz

TOPlist