Markétu Pavleje ve světě foodblogerů netřeba zdlouhavě představovat. Její úspěšný blog Kitchenette.cz, který založila před čtyřmi lety, patří mezi respektované a oceňované blogy, což ostatně potvrzuje 1. místo v soutěži Blogerka roku 2015 v kategorii Food či několik dalších ocenění v soutěži Food blog roku. Pro portské víno značky Sandeman Markéta vytvořila lahodné sezonní recepty, které stojí za to vyzkoušet.
Proč si vychutnávat portské víno pouze tradičně samotné při pokojové teplotě, když si z něj můžete namíchat lahodný a osvěžující letní drink, který si navíc skvěle rozumí s chutnou tartaletkou? Jestli zvolíte sladkoslanou s gorgonzolou či ryze sladkou s jahodami, to už je na vás. O to důležitější je však výběr kvalitního portského vína, protože na chuti v tomto případě opravdu záleží. Vyzkoušejte Sandeman Porto Ruby, potomka ohnivých ruby portských vín George Sandemana z roku 1790 s obsahem alkoholu 19,5 %, a udělejte radost sobě i svým blízkým přípravou chuťovek podle Markéty Pavleje v doprovodu tohoto portského vína. Ať už něco oslavujete nebo si jen tak chcete užít příjemné letní odpoledne či večer v pohodlí domova obklopeni svými nejbližšími, portské víno v jakékoliv podobě je zaručeně skvělá volba.
Minitartaletky s gorgonzolou, karamelizovaným ovocem a vlašskými ořechy
Ingredience
- 400 g listového těsta
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce medu
- špetka soli
- 2 hrušky
- 3 fíky
- 250 g gorgonzoly nebo gorgonzoly dolce
- 3 polévkové lžíce vlašských ořechů
Postup
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Rozválejte listové těsto na pomoučeném vále a vykrájejte kolečka velká tak, aby vyplnila košíčky na tartaletky i po bocích formiček. Těsto by mělo vystačit na 8–10 tartaletek o průměru 10 cm. Ideální jsou formičky, které mají volné dno, upečené košíčky se pak lépe vyndávají, aniž by se poškodily. Vymažte je tukem – nejlepší je olej ve spreji. Formičky vyložte těstem, dno lehce propíchejte vidličkou a předpečte je alespoň 10 minut vyplněné keramickými fazolemi na pečení, které zabrání tomu, aby se těsto při pečení sesunulo.
2. Mezitím si připravte hrušky. Oloupané a zbavené jadřinců je rozkrájejte na měsíčky. Na pánvi je krátce poduste s máslem, medem a špetkou soli. Na závěr přidejte ještě fíky rozkrojené na čtvrtiny. Celkem by příprava ovoce měla trvat kolem 5 minut, dokud hrušky lehce nezměknou a šťáva v pánvi nezhoustne na sirup. Pokud ovoce pustí hodně šťávy, můžete jej vyjmout a šťávu pak samostatně zredukovat na požadovaný sirup.
3. Předpečené košíčky nyní můžete naplnit ovocem, gorgonzolou, doplnit karamelovým ovocným sirupem a navrch posypat ořechy. Pečte je při 180 °C 20–25 minut, dokud okraje těsta nebudou zlatavé.
Jahodová tartaletka s glazé z portského vína
Ingredience
Na korpus:
- 260 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
- 100 g třtinového moučkového cukru
- 130 g vychlazeného másla
- 1 šťastné vejce
- špetka soli
Na krém:
- 50 g maizeny (kukuřičný škrob)
- 65 g třtinového cukru (nebo 50 ml javorového sirupu)
- špetka mořské soli
- 300 ml mléka
- 1 lžička vanilky nebo semínka z vanilkového lusku
- 400 g tvarohu (používám plnotučný)
- kůra z jednoho bio citrónu
Sirup z portského vína:
- 750 g jahod
- 250 ml Sandeman Porto Ruby
- 2 lžíce třtinového cukru
Postup
1. Pomocí food procesoru s noži nebo pastry blenderu zpracujte všechny ingredience dohromady tak, aby vzniklo jednotné těsto. Můžete si také pomoci obyčejným nožem, ale v principu jde o to, abyste se vyhnuly kontaktu teplých rukou s máslem a pokusili se těsto příliš nepřepracovat. Vytvořte hladké těsto, zabalte jej ve tvaru disku do fólie a nechte alespoň hodinu nebo do druhého dne odpočinout v lednici.
2. Předehřejte troubu na 190°C / horkovzdušnou 175°C.Těsto rozválejte na pomoučeném vále a vyplňte jím vymazanou formu. Dno propíchejte vidličkou, těstem vyplněnou formu vyložte pečícím papírem a fazolemi na pečení. Pečte korpus do lehkého zezlátnutí přibližně 20-25 minut, upečený korpus nechte vychladnout, ideálně na mřížce.
3. Mezitím si připravte krém. Uvařte si pudink z mléka, maizeny, cukru či sirupu a vanilky běžným postupem. V 1/3 mléka si rozmíchejte maizenu s cukrem či sirupem, špetkou soli a vanilkou. Zbývající mléko zahřejte, a když je horké, přidejte škrobovou směs. Za stálého míchání pomalu přiveďte k varu a mírně vařte ještě několik minut. Pudink odstavte a nechte vychladnout. Po vychladnutí pudink vyšlehejte a postupně přidejte všechen tvaroh a na závěr citrónovou kůru.
4. Do středního hrnce dejte portské víno Sandeman s 2 lžícemi třtinového cukru a na střední výkon redukujte, dokud se neodpaří dostatek vody, aby vznikl sirup. Odpaří se tak 2/3 objemu. Hotový sirup nechte vychladnout.
5. Na závěr už jen zbývá naplnit korpus krémem, ozdobit jahodami a jako gurmánskou tečku doplnit o sirup z portského vína. Korpus je dobré plnit až těsně před servírováním, protože tartaletka je nejchutnější, když její korpus lehce křupne, jahody jsou čerstvé a právě polité portským sirupem.
Snoubení chutí se skleničkou portského
Vychutnejte si tartaletky se skleničkou Sandeman Porto Ruby, tak jak to máte rádi – ať už klasicky podávané při pokojové teplotě nebo v podobě chlazeného drinku Sandeman Ruby Sparkler, jak doporučuje Markéta Pavleje.
Sandeman Porto Ruby, sladké portské víno rubínové barvy se zvláštní hloubkou a odstínem chuti, se vyrábí stále tradičním způsobem, aby i přes svůj bohatý a robustní charakter zůstalo zároveň jemné, čehož je dosaženo mícháním vín z velkých a rozmanitých zásob společnosti Sandeman. Porto Ruby se skladuje ve velkých sudech a vyznačuje se rychlým zráním. Jeho čistá vůně červeného ovoce, švestek, jahod a čokolády zaručuje skvělé párování s pokrmy.
Sandeman Ruby Sparkler
- 3 díly Sandeman Porto Ruby
- 2 díly suchého sektu
- 1 díl bezinkového likéru
Na led či ledovou tříšť nalijte 3 díly Sandeman Porto Ruby, 2 díly suchého sektu a dolijte bezinkovým likérem. Vše lehce promíchejte a dozdobte lesním ovocem.
Sandeman Porto Ruby zakoupíte v obchodech Globus, Albert, Tesco či Billa za doporučenou cenu 349 Kč.
Portské víno Sandeman
Portské Sandeman je fortifikované víno produkované v údolích řeky Douro v severní části Portugalska. Vyrábí se v suché, polosuché nebo také bílé variantě. Sandeman a jeho Don, silueta důstojného pijáka portského z viněty, jsou známí na celém světě, společnost dodává své portské do více než 75 zemí světa.
Společnost Sandeman stále modernizuje a prohlubuje svůj závazek skloubit tradici s kvalitou a vysokou třídou svých vín. Díky tomu je Sandeman světovou značkou portského vína, která nabízí také uznávané sherry, madeiru a brandy Sandeman. Společnost byla založena v roce 1790 a byla to první společnost, která označila svůj sud. Jméno Sandeman bylo registrováno jako ochranná známka již v roce 1877, což z něj činí jednu z nejstarších značek na světě.