Rostoucí zájem o tequilu, mezcal a další destiláty z agáve v posledních letech staví do popředí také koktejly jako Paloma nebo Margarita. Ta se dokonce v posledním vydání žebříčku nejprodávanějších drinků světa, který každoročně vyhlašuje společnost Drinks International, umístila na bronzové příčce (lépe si vede už jen Old Fashioned a Negroni). Pro zajímavost – Paloma obsadila 13. místo.
Koktejl inspirovaný dámským půvabem
Málokterý koktejl má tolik verzí o svém vzniku jako právě Margarita. Tou nejobecnější (a nejpravděpodobnější) je, že poprvé byla namíchána ve 30. letech 20. století v Mexiku jako twist na americký nápoj Daisy (česky sedmikráska, španělsky margarita). Jeho základem je brandy, která však v tehdejším Mexiku nebyla k mání. A tak ji místní barman nahradil tradičním lokálním destilátem – tequilou.
Další varianty příběhu pracují s ženským půvabem, který se stal inspirací pro vytvoření kombinace tequily, pomerančového likéru, limetky a cukrového sirupu. Jedna tvrdí, že drink pojmenoval americký barman Johnny Durlesser podle své ženy Margaret, další připisuje autorství Danielu Negretovi, který drink údajně namíchal na počest tanečnice Rity Hayworth. Nebo to byl Carlos Herrera, který koktejl údajně poprvé připravil pro showgirl Marjorie Kingovou? Poslední dámou, jež by mohla stát za vznikem koktejlu Margarita, je dcera německého vyslance v Mexiku Margarita Henkel, pro niž jej namíchal barman Don Carlos Orozco.
Zkrátka, historek o původu Margarity je nepřeberné množství a každý si může vybrat tu svou oblíbenou. Pravdu o vzniku jednoho z nejpopulárnějších koktejlů světa se nejspíše nedozvíme, s jistotou ale můžeme datovat jeho vznik do první poloviny 20. století.
Jakou použít sklenici?
Není mnoho drinků, které si zaslouží vlastní sklenici. Margarita mezi ně ale bezpochyby patří. Nejčastěji se servíruje ve speciální sklenici na Margaritu připomínající obrácené mexické sombrero. Ta je perfektní zejména na frozen verzi Margarity. Tu klasickou pak můžete podávat i v modernější sklence typu coupette. Například na e-shopu Barstore.cz jich najdete na výběr hned několik, v různých designech.
Receptura Margarita
4,5 cl tequily
2 cl Cointreau
2,5 cl čerstvé limetkové šťávy
1 barová lžička sirupu z agáve
Nejprve si připravte sklenici. Horní okraj přetřete limetkovou šťávou a ponořte do soli, docílíte efektního ozdobení. Do šejkru vložte led, nadávkujte všechny ingredience a důkladně protřepejte. Pomocí barového sítka přelijte do sklenky, ozdobte plátkem limetky a podávejte.
Frozen Margarita
Kromě této klasické existují i další varianty Margarity. Tou nejznámější je již zmíněná Frozen Margarita, kterou připravíte raz dva. Ingredience se totiž nešejkrují, ale rozmixují v mixéru. Vznikne tak hustá alkoholová tříšť, která se nejlépe popíjí brčkem. Obohatit ji můžete o ovoce, čímž vám vznikne dokonalé letní osvěžení.
Ráno dělá den, a možná právě proto vznikla „snídaňová“ Breakfast Margarita. Do klasické verze přidejte dvě lžičky pomerančové marmelády, důkladně vyšejkrujte a na závěr drink ozdobte plátkem pomeranče. Ideální pro dlouhá nedělní rána!
Spicy Margarita
Milovníky pálivého si získá Spicy Margarita. Základní recepturu doplňte o dva plátky papričky jalapeños a vychutnejte si doopravdy ostrý koktejl.
Ať už dáte přednost klasice, nebo jedné z mnoha variant koktejlu Margarita, mile vás překvapí jednoduchost jeho přípravy. Zvládnete si jej namíchat sami, v pohodlí domova. Veškeré vybavení pro domácí přípravu koktejlů najdete na barstore.cz.
Zdroj foto: Envato, Barstore.cz