Vařit pro jednoho je možná ještě těžší než vařit pro velkou rodinu. Vlastně to tak do jisté míry i je. Při přípravě totiž strávíte stejně dlouhou dobu. Na druhou stranu můžete uvařit jídlo na několik dní dopředu a odpadnou vám starosti s tím, co vařit celý týden.
Především hodně zaměstnaní lidé často řeší problém s tím, že nemají čas na každodenní vaření. Když si však šikovně naplánujete menu pro jednoho, postavíte se k plotně jen dvakrát či třikrát do týdne a připravíte si přitom jídlo na každý den.
Hlavně neplýtvat
Udržitelnost se skloňuje na každém kroku, je tedy zcela logické, že se nevyhne ani kuchyni. I vy se můžete zapojit do ekologického způsobu života a není to tak složité. Kromě třídění odpadu můžete začít nakupovat v bezobalových obchodech, používat přírodní a eko kosmetiku nebo se zapojit do některé z iniciativ zaměřujících se na neplýtvání jídlem.
Domácí vaření začíná být stále oblíbenější nejen proto, že přesně víte, co vaše polední menu obsahuje, ale také proto, že se s jídlem naučíte hospodařit. Bonusem je i to, že máte šanci se vyhnout surovinám, které vám nedělají dobře.
Věděli jste, že zeleninu, která vám zbyde, stačí omýt, nakrájet na kousky a dát v krabičkách do chladničky? Takto ji můžete skladovat klidně týden. Až budete zeleninu čistit, nevyhazujte slupky a odkrojky do koše, uvařte z nich zeleninový vývar. Ten si můžete dát k večeři anebo ho zamrazit a použít někdy při vaření.
Jezte pestře
Vaření doma má jednu nevýhodu, nedostatek motivace jíst jiná než osvědčená, oblíbená a vyzkoušená jídla. Přitom se připravujete o možnost ochutnat něco nového. Můžete tomu předejít, když budete hledat nové recepty, suroviny i typy příprav. Jestli toužíte jíst vyváženě, doporučujeme připravit si vždy jídelníček na týden dopředu. Budete vědět, na jaké menu se můžete těšit a zároveň do svých plánů můžete zahrnout všechny důležité živiny.
Nemusíte na to být sami
O sdílené ekonomice jste již slyšeli, ale slyšeli jste už někdy o sdíleném vaření? Možná vám to nic neříká, ale určitě už jste ho už vyzkoušeli. Například, když jste odjížděli z víkendové návštěvy u rodičů s krabicí domácích dobrot. Nebo když jste si odnesli výslužku z firemního rautu. Sdílené vaření je vlastně dělení se o jídlo. Sdílené vaření můžete praktikovat s rodinou, přáteli nebo sousedy. Fígl je v tom, že jednou vaří oni, podruhé vy a o denní menu a náklady se podělíte. Uspoříte čas, efektivně využijete suroviny i energii.
Řešení v časové nouzi
Někdy zkrátka není na vaření čas nebo energie. O zdravý jídelníček nemusíte přijít. Řešením na omezenou dobu může být krabičková dieta. Nenechte se zmást názvem, jídla dietní být nemusí. V každém případě jsou zdravá, vyvážená a rychlá na přípravu (stačí si je jen ohřát).
Využít můžete i služeb restaurací, které tak podpoříte. Vy si pochutnáte na jídle, které má jinou chuť, než to, které připravujete doma, a restaurace dostane zaplaceno. V současné době je to pro ně velmi důležité, protože to je jediný příjem, který mají.
Zdroj foto: Caterings.cz, Pixabay.com