Doporučujeme

HOTELHOUSE.cz

 

Portál o hotelech, pensionech a spa resortech...

Letenky, tipy na cestování, golfová hřiště, restaurace, bary, kavárny a vinárny.

image_13692

Nádobí a příslušenství k pivu pro profesionály

Pivo je nejstarší a nejkonzumovanější alkoholický nápoj na světě - zaslouží si tedy nejen nejvyšší respekt, ale také podávání ve vhodné sklenici, která závisí na tom, v jakém stylu bylo uvařeno - správně vybraná nádoba vykazuje všechny organoleptické kvality zlatého moku. Každý barman by měl také projít krátkým školením a mít k dispozici příslušenství, které ještě zpříjemní práci za barem. Jaký je rozdíl mezi sklenicemi – krýgl x štuc, a v jaké sklenici se pije nejoblíbenější druh piva?

Nádobí a příslušenství k pivu pro profesionály

Kultura pití piva

Každý alkoholický nápoj se pije ve speciální sklenici. Nejinak je tomu u piva, i když kultura jeho konzumace je fenoménem, který se rozvinul poměrně nedávno. Až do 80. let 20. století bylo pivo nápojem, které do salonů nesmělo – bylo spojováno s dělnickou třídou a konzumovalo se obvykle v tradičních sklenicích - kryglech nebo přímo z lahve. Jistěže zvyk pití „pivečka“ před obchodem z plechovky či lahve se samozřejmě bohužel zachoval dodnes, ale s kulturou konzumace piva to nemá nic společného – jde pouze o rychlé doplnění procent alkoholu v krvi. Naštěstí se po více než tuctu let také v Česku situace začala měnit. Do módy se dostala piva z malých řemeslných pivovarů, která se vaří v mnoha, často překvapivých stylech. Jsou zde bary a hospody, kde můžete ochutnat širokou škálu piv. Současný opravdový milovník piva má nejen obrovský výběr, ale většinou také ví, v jaké sklenici by měl daný druh konzumovat. Stále rostoucí zájem o zlatavý mok potvrzuje fakt, že jeden z nejstarších pivních festivalů na světě - mnichovský Oktoberfest, ročně navštíví přes 6 milionů lidí, což městu přináší výnosy ve výši přes 100 miliard eur.

Nádobí a příslušenství k pivu pro profesionály

Krýgl, štuc, pohár nebo sklenice?

Pivo pité v dedikované sklenici chutná mnohem lépe - pak oceníte nejen jeho chuť a aroma, ale rovněž další vlastnosti, tedy barvu, čirost, pěnivost a texturu. Pivní sklo se dělí na několik základních typů - nejoblíbenější je pivní krýgl (dále korbel, škopek), tedy nádoba z tlustého skla s pevným masivním uchem. Zajímavostí je fakt, že první korbely byly dřevěné a měly pokrývku. Pivní sklenice typu krýgl se nejčastěji používají k pití tradičních, světlých, spodně kvašených piv, tedy oblíbených pilznerů a ležáků (lager). Pivo se také často čepuje do pohárů, které se někdy zaměňují s normálními sklenicemi, i když se v mnohém liší. Sklenice na pivo na stopce vypadá trochu jako pohár. Je vyrobena z poměrně tenkého skla a pohár je usazen na nožičce, která slouží jako úchyt. Pivní sklenice typu pohár jsou určeny pro tmavá a světlá piva svrchního kvašení. Piva s přídavkem amerického aromatického chmele se v nich vyjímají velmi dobře. Ke konzumaci zlatavého moku se používá i pivní sklenice, která zjednodušeně připomíná skřížení krýglu se sklenicí typu pohár. Není vyrobena ze skla tak tlustého jako krýgl, ale často má pohodlný úchyt či nožku. V závislosti na svém tvaru, se pivní sklenice používají ke konzumaci různých druhů piva. Pšeničné pivo se podává ve sklenicích mírně se nahoru rozšiřujících, proto se jim někdy říká Weizeny. Belgická piva se obvykle pijí ve sklenicích s praktickou stopkou. Tento typ skla se často nazývá tulipán.

Mezi další oblíbené druhy pivního skla patří mimo jiné Snifter - baculatý, trochu připomínající skleničku na koňak nebo pohár ve tvaru kalichu. Snifter a tulipány se často používají pouze k degustaci.

Nádobí a příslušenství k pivu pro profesionály

Nezbytné příslušenství

V pivním baru nebo hospodě by měl mít každý barman, kromě kompletu různorodých sklenic, po ruce užitečné, profesionální příslušenství. Nejdůležitější je samozřejmě otvírák na pivo – někteří zákazníci preferují pouze a výhradně pivo nalévané z lahve. Další velmi důležitou pomůckou je pivní pípa, která má na starosti vyprazdňování obsahu sudu. K narážení kohoutků do sudů se používá speciální kladivo. Vyplatí se také postarat o nerezový odkapávač, stěrku na sběr přebytečné pěny a sadu na čištění trubek - pivní armaturu je nutné pravidelně čistit.

Nádobí a příslušenství k pivu pro profesionály

Zdroj foto: Gastromania.cz, Pixabay.com

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Generální partneři portálu:

Partneři portálu:

      

      

Další portály mediální skupiny HMG:

       

     CELEBRITYHOUSE.cz


PORTÁLY HMG :

www.carshouse.cz    www.menhouse.cz  www.womenhouse.cz  www.luxuryhouse.cz

www.gastrohouse.cz  www.celebrityhouse.cz  www.cinemahouse.cz  www.househouse.cz

www.kidshouse.cz   www.bookhouse.cz   www.hotelhouse.cz 

www.nicemagazine.cz  www.homemagazine.cz   www.golfmagazine.cz  www.letniservis.cz

 www.inspirovanikrasou.cz  www.sefredaktorzavolantem.cz   www.rozhovoryzavolantem.cz

www.watchhouse.cz  www.luxusniplaze.cz  www.luxurymagazine.cz

www.snehovyservis.cz  www.podcasthouse.cz  www.menhouseman.cz

www.nejlepsikavarny.cz

TOPlist