Ke skleničce kvalitního vína patří i něco dobrého k zakousnutí. Nejlepší volbou jsou sýry, které víno perfektně doplňují a nabízí výjimečné spojení chutí. Toto párování má ale několik doporučení a pravidel, která je dobré dodržovat, abyste si zážitek z něj mohli naplno vychutnat. Připravili jsme šest rad, které vám při výběru té správné kombinace vždy pomohou.
Vybírejte vína a sýry podle oblasti
Podaří-li se vám zkombinovat víno a sýr ze stejné oblasti, je úspěch zaručen. Jako příklad můžeme uvést víno Chianti Classico ve spojení se sýrem Pecorino Toscano, jež oba pochází z Toskánska. Nebo Sauvignon Blanc s vyhlášeným místním kozím sýrem, které bychom našli ve francouzském regionu Languedoc.
K bublinkám se hodí sýry s bílou plísní
Šumivá vína skvěle ladí s krémovými sýry, jako je Brie, Camembert či Münster. Jejich spojením vynikne kyselinka vína, díky níž pak lépe doceníme krémovost a lehké žampionové aroma sýrů s bílou plísní na povrchu.
Sladší vína souzní s tučnými a aromatickými sýry
Aromatičtější sýry nebo sýry s modrou plísní představují skvělý doplněk ke sladším vínům jako Moscato, Tramín červený či portské. Sladkost vína a tučnost a specifické aroma sýru se navzájem vyvažují a zjemňují, čímž vytváří dokonalý pár.
Kozí a ovčí sýry potřebují obdobně výrazná vína
U kozích a ovčích sýrů dbejte na to, aby vybrané víno bylo chuťově výrazné, ideálně s vysokou kyselinkou. Jinak by se mohlo stát, že jej sýry přehluší a bude působit fádně. Z tohoto důvodu buďte opatrní na vyzrálé kozí a ovčí sýry, protože vedle nich se velmi obtížně prosazuje jakékoliv víno.
Univerzální kombinace
Pokud máte pochybnosti, jaký sýr ke konkrétnímu vínu vybrat, nikdy neuděláte chybu s nepříliš vyzrálými sýry bez výrazné vůně. Mají dostatek tuku, aby vyvážily taniny v červeném víně, ale zároveň jsou dostatečně jemné, aby podpořily bílé víno. Vyzkoušejte například mladší Gruyère, Emmental či Goudu.
Rada na závěr
Sebelepší víno může znehodnotit nesprávný servis. Poté ani párování se sýry nemá šanci vyniknout. Proto doporučujeme, abyste víno podávali ve vhodných sklenicích, a mohli si tak zážitek vychutnat naplno. Bílým vínům sluší sklenice ve tvaru tulipánu, červeným vínům větší sklenky balonového tvaru. Bublinky chutnají nejlépe z takzvaných fléten či misek. Nechte se inspirovat třeba širokým výběrem e-shopu Barstore, který nabízí sklenice na všechny druhy vína. Zde jistě najdete tu pravou.
Zdroj foto: Envato, Pixabay.com, Barstore.cz