Navštěvujete kavárnu a chcete vyzkoušet jiný druh italské kávy, ale nevíte, co se pod jednotlivými názvy ukrývá? Nebo si chcete připravit chutnou specialitu a servírovat ji hostům s patřičným názvem? Ať už jsou vaše důvody pro objevení různých druhů kávy jakékoliv, s jejich rozlišením vám pomůže tento článek.
Espresso
Oblíbený kávový nápoj, který zná snad každý, kdo občas zavítá do kavárny. Jde o základ pro další druhy kávových nápojů. K výrobě se používá 7 gramů kvalitní kávy a povedené italské espresso by ve výsledku mělo mít objem kolem 30 mililitrů. Dokonalé espresso se neobejde bez nadýchané pěny, která při dodržení správného postupu vzniká přirozeně. Pokud se budete chtít přiblížit chuti a kvalitě srovnatelné s espressem z dobré kavárny, zvolte plnoautomatický kávovar, který kávu sám pomele, naváží a připraví profesionální italské espresso.
Latte macchiato
Do latte neodmyslitelně patří mléko. Macchiato se často zaměňuje s caffé latte, kdy se však mléko přidává do espressa. U povedeného latte macchiato vzniknou tři jasně oddělané vrstvy mléka a kávy. Během přípravy se nejdříve důkladně našlehá mléko, které se následně nalije do vyšší sklenice. Po chvíli se přidá espresso. To se přirozeně dostane mezi mléko a oddělenou pěnu, takže se vytvoří tři různé vrstvy. Nejlepšího výsledku opět dosáhnete při využití automatického kávovaru. Aby vynikla struktura nápoje, vybavte se vysokými sklenicemi vhodnými na teplé nápoje.
Ristretto
Ristretto je druhem malé kávy. Je ještě menší než espresso, ale zároveň je zde jistá podobnost. Při výrobě se totiž vezme 22 ml espressa, ale přidá se pouze poloviční množství vody. Má tedy menší objem a o něco menší sílu, protože káva proteče rychleji, takže obsahuje menší množství kofeinu v porovnání s klasických espressem. V domácích podmínkách si ristretto připravíte nejlépe s pomocí automatického kávovaru, který přesně vyměří potřebné množství surovin a vytvoří na povrchu krémovou hustou pěnu.
Cappuccino
Oblíbený italský kávový nápoj poměrně složitý na přípravu. Základem je espresso, ke kterému se přidá horké napěněné mléko. V kavárně příprava běžně probíhá pomocí pákového kávovaru a vyžaduje zručnost pro pořádné našlehání pěny. Předpokladem úspěchu i při přípravě v domácích podmínkách s automatickým kávovarem je také volba vhodného mléka. Ideální mléko totiž musí mít vyšší podíl tuků a bílkovin, aby byla pěna opravdu hustá.
Chcete se o kávě dozvědět ještě více? Podívejte se na přehled druhů kávy a časté dotazy týkající se přípravy a dalšího vysvětlení rozdílů. S těmito znalostmi si v kavárně vyberete přesně takový nápoj, jaký zrovna chcete, a naplno využijete možnosti svého plnoautomatického kávovaru.