Sushi patří k nejznámějším a nejoblíbenějším jídlům japonské kuchyně. V dnešní době není těžké naleznout asijskou restauraci či bistro, kde byste mohli tento pokrm tvořený nejčastěji ze syrového rybího masa a rýže ochutnat. Nefalšované sushi si rovněž můžete vytvořit sami doma s trochou trpělivosti a těmi správnými ingrediencemi. A co Vám k tvorbě domácího sushi nesmí rozhodně chybět?
Nezbytné suroviny a pomůcky pro přípravu domácího sushi
Pro přípravu domácího sushi je potřeba základní set surovin a pomůcek. Obsahuje především mořskou řasu nori, sushi rýži, rýžový ocet a podložku na balení sushi. Nakládaný zázvor, wasabi a sojovou omáčku využijete při servírování domácího sushi. Náplň sushi už si můžete zvolit dle svých chutí. Nejčastěji se používá syrový losos, tuňák nebo krabí tyčinky. Ze zeleniny volte avokádo, mrkev, salátovou okurku nebo ředkev. Opravdu autentickou atmosféru k tomuto pokrmu si vytvoříte tím, že hotové domácí sushi budete pojídat čínskými hůlkami.
Postup tvorby domácího sushi
K tvorbě sushi je nejprve nutné připravit si sushi rýži. Tu je zprvu nutné pořádně propláchnout pod vodou a zbavit škrobu. Rýži vaříme pod pokličkou v hrnci, ve kterém by měla být voda cca 1 cm nad rýži, kterou zásadně nesolíme. Vaříme, dokud se voda nevypaří a následně rýži necháme 10 min odpočinout. Mezitím si připravíme rozvar na ochucení rýže ze sushi rýžového octa, cukru krupice a soli v poměru 5:2:0,25. Veškeré připravené ingredience na náplň sushi si nakrájíme na tenké plátky a jdeme na proces rolování sushi. Nori řasu si položíme na podložku hrubou stranou nahoru. Na polovinu řasy rozprostřeme tenkou vrstvu sushi rýže na kterou položíme tenké plátky připravené náplně dle chuti. Kombinovat můžeme i zeleninu spolu s rybou. Pomocí podložky poté zarolujeme do pevné rolky.
Zdroj foto: FWtandoori.cz, Pexels.com, Pixabay.com