Může zdát, že pokud si koupíte již namletou kávu, ušetříte čas, který byste strávili u mlýnku doma. Je sice pravda, že příprava mleté kávy je pohodlnější a rychlejší, výsledný nápoj však nemůže konkurovat tomu z čerstvě namletých zrn. Pojďme se na to podívat trochu více a vysvětleme si, proč je až doma namletá káva vždy lepší.
Ranní rituál
Příprava kávy je skutečný rituál, který budete milovat o to víc, pokud si zrnka namelete sami. Ranní vstávání nemusí být nepříjemné, pokud se celým bytem line vůně čerstvě namleté kávy.
Pokud si vyberete správný mlýnek na kávu, bude vás tato příprava ještě i bavit. Kvalitní mlýnek je také velmi důležitý, protože i on rozhoduje o výsledné chuti. Vytvořte si rituál, díky kterému se z přípravy ranní kávy stane vaše nejoblíbenější část dne!
Dokonalá chuť a aroma
Pokud si koupíte mletou kávu (třeba v obchodě), hned po otevření ztrácí své specifické aroma a výraznou chuť. Naproti tomu káva zrnková si po otevření dokáže udržet své vlastnosti i několik týdnů. Mletá káva naopak ztratí své aroma a chuť mnohem rychleji – stačí, aby byla na vzduchu 24 hodin.
Zrnko kávy je vlastně jako taková uzavřená kapsle plná chutí, vůní a olejů. Zrnko kávy se dokáže lépe ochránit před kyslíkem a vlivy okolí, proto je vhodnější skladovat zrnkovou, a ne mletou kávu.
Jakmile se zrnko kávy rozemele, musí se spotřebovat, jinak bude výsledný nápoj chuťově nedokonalý. Pokud si tedy melete kávu doma, vždy jí namelte jen tolik, kolik stihnete v opravdu krátké době spotřebovat.
Neporovnatelná kvalita
Zkuste si někdy porovnat kávu z čerstvě namleté kávy a z té, která se již jako mletá prodává. Tyto dva nápoje budou již na první pohled jiné – káva z čerstvě namletých zrn bude mít bohatší cremu a výraznější vůni.
Delší trvanlivost
Zrnková káva vydrží několikanásobně déle než mletá. Proto je lepší, pokud si zrnka budete mlít těsně před přípravou kávy. Zrnková káva vydrží po otevření 15 dní, mletá jen pár hodin.
Samozřejmostí je správné skladování kávy. Pouze správným skladováním si vaše káva zachová své aroma a chuť. Pokud kávu po otevření necháte na vzduchu a vlhku, svou chuť ztratí velmi rychle. Nezapomínejte, že i světlo negativně ovlivňuje chuť a trvanlivost kávy. Vyberte si vhodnou nádobu, která ochrání kávu a udrží její vlastnosti.
Zdroj foto: Vybornakava.cz, Pixabay.com