Doporučujeme

HOTELHOUSE.cz

 

Portál o hotelech, pensionech a spa resortech...

Letenky, tipy na cestování, golfová hřiště, restaurace, bary, kavárny a vinárny.

image_13692

Profesionální shaker na nápoje - který si vybrat?

Ve světě profesionální gastronomie, kde záleží na každém detailu, se shaker na drinky stává nepostradatelným nástrojem v rukou barmana. Ovlivňuje nejen efektivitu práce, ale také kvalitu a prezentaci podávaných nápojů. Jak tedy vybrat ten nejlepší shaker, aby splnil očekávání barmana i hostů?

Shaker na nápoje - protřepat, nemíchat

"Protřepat, nemíchat" - co přesně tento požadavek obnáší? Existují dvě základní techniky přípravy nápojů - protřepávání a míchání. Druhá možnost se v profesionálních barech používá poměrně zřídka a pouze u ingrediencí, které se snadno spojují. Častěji barmani používají techniku protřepávání. Proč?

Především umožňuje důkladnější promíchání ingrediencí, zejména pokud obsahují šťávy, smetanu, sirupy nebo jiné husté přísady. Díky tomu se všechny chutě dokonale spojí.

Protřepáním v shakeru se navíc nápoj rychleji ochladí a do nápoje se dostanou malé vzduchové bublinky - nápoj je pak osvěžující a má lehčí strukturu. Další výhodou protřepávání je, že se led rozbije na drobnější kousky. Tím se nápoj ochladí a do nápoje se dostanou jemné částečky ledu podobné sněhu, což má za následek sametovější texturu.

Na jaké nápoje můžete shaker použít?

  • Margarita - tequila, triple sec, čerstvá limetková šťáva a cukrový sirup. Profesionální shaker na drinky zajistí dokonalé spojení ingrediencí a vytvoří hladkou konzistenci.

  • Martini (protřepaná verze) - gin nebo vodka s přidaným vermutem. Při protřepávání se led dále rozbíjí a nápoj je chladnější a jemnější.

  • Cosmopolitan - vodka, triple sec, brusinkový džus a čerstvá limetková šťáva. Díky shakeru se sladké, kyselé a osvěžující chutě dokonale prolínají.

  • Whiskey Sour - whiskey, čerstvá citronová šťáva, cukrový sirup a volitelně vaječný bílek. Protřepáním se vytvoří hladká struktura a jemná pěna na povrchu nápoje.

 

Profesionální shaker na nápoje - který si vybrat?

 

Profesionální shaker na nápoje - typy

  • Bostonský shaker

Bostonský shaker na drinky se skládá ze dvou částí: velkého nerezového poháru a menší sklenice (panáka). Při přípravě nápojů se led a přísady do nápoje vkládají nejprve do větší části a poté se přiloží menší část. Barman shakerem energicky třese a drží jej oběma rukama, aby se ingredience důkladně promíchaly.

Tento shaker účinně míchá složky nápoje, zejména ty, které se obtížně míchají. Led uvnitř shakeru zároveň nápoj rychle ochladí a protřepáním se do nápoje dostane vzduch, který zlepší jeho strukturu a chuť. Při přípravě nápojů je však třeba dávat pozor, abyste sklenici nerozbili.

  • Francouzský shaker

Francouzský shaker se skládá ze dvou částí: nádobky z nerezové oceli a kovového víka. Přísady nápoje a led se vloží do nádobky a poté se přikryjí víčkem. Po silném protřepání nápoje se víčko sejme a k odstředění nápoje od ledu se použije samostatné sítko.

Účinně kombinuje složky nápoje podobně jako bostonský shaker. Francouzský shaker se však často volí pro svůj stylový design. Bohužel někdy při působení chladu nasává víčko - v takovém případě se špatně otevírá.

  • Třídílný shaker (shaker Cobbler)

Třídílný shaker se skládá z nerezového šálku, víčka se zabudovaným sítkem a malého uzávěru, který lze použít jako odměrku. Přísady nápoje a led se vloží do nádobky, následuje víčko se sítkem a uzavře se uzávěrem. Po protřepání nápoje jednoduše sejměte víčko a nápoj přelijte přes zabudované sítko do sklenice.

Cobbler umožňuje snadné cedění ledu a dalších ingrediencí bez nutnosti použití samostatného sítka a snadno se používá, takže je ideální pro začínající barmany. Je však třeba mít na paměti, že se kvůli přítomnosti sítka hůře čistí.

 

Profesionální shaker na nápoje - který si vybrat?

 

Na co si dát pozor při výběru shakeru?

Materiál:

  • nerezová ocel - nejoblíbenější materiál, odolný proti korozi, trvanlivý a snadno se čistí,

  • Sklo - používá se hlavně v bostonských šejkrech v kombinaci s kovovým šálkem. Umožňuje vidět obsah, ale je náchylnější k poškození,

  • Plast - lehčí a levnější, ale méně odolný a ne tak elegantní jako nerezová ocel.

Kapacita:

  • standardní objem - shakery mají obvykle objem od 500 ml do 750 ml. Je důležité vybrat si shaker, který vám umožní efektivně připravit správné množství nápoje najednou.

Ergonomie:

  • pohodlí – shakery na drinky by se měly pohodlně používat, měly by dobře padnout do ruky a po protřepání by se měly snadno otevírat. Hrany musí být hladké a neměly by způsobovat nepohodlí při dlouhodobém používání.

Snadné čištění:

  • Demontáž a mytí - shakery by se měly dát snadno demontovat a čistit, a to jak ručně, tak v myčce nádobí. Věnujte pozornost tomu, zda jsou všechny části snadno omyvatelné.

Design:

  • Estetika - v profesionálním baru může být vzhled shakerů stejně důležitý jako jejich funkčnost. Stylový shaker je bonusem navíc, který přitáhne pozornost zákazníků.

 

Profesionální shaker na nápoje - který si vybrat?

 

Zdroj foto: Pixabay.com, Gastromania.cz

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

PODCASTHOUSE

Degustace

Generální partneři portálu:

Partneři portálu:

      

      

Další portály mediální skupiny HMG:

       

     CELEBRITYHOUSE.cz


PORTÁLY HMG :

www.carshouse.cz    www.menhouse.cz  www.womenhouse.cz  www.luxuryhouse.cz

www.gastrohouse.cz  www.celebrityhouse.cz  www.cinemahouse.cz  www.househouse.cz

www.kidshouse.cz   www.bookhouse.cz   www.hotelhouse.cz 

www.nicemagazine.cz  www.homemagazine.cz   www.golfmagazine.cz  www.letniservis.cz

 www.inspirovanikrasou.cz  www.sefredaktorzavolantem.cz   www.rozhovoryzavolantem.cz

www.watchhouse.cz  www.luxusniplaze.cz  www.luxurymagazine.cz

www.snehovyservis.cz  www.podcasthouse.cz  www.menhouseman.cz

www.nejlepsikavarny.cz  www.onlyfashion.cz   www.prazskeprikopy.cz  www.bydletestylove.cz 

www.HMGmagazine.cz  

TOPlist