Doporučujeme

HOTELHOUSE.cz

 

Portál o hotelech, pensionech a spa resortech...

Letenky, tipy na cestování, golfová hřiště, restaurace, bary, kavárny a vinárny.

image_13692

Recepty z kvalitních potravin: Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

Pečený pstruh s čočkovým ragú

Ryby si nejspíše dopřáváte hlavně během léta a na Vánoce. Proč si je ale nepřipravit třeba právě teď, když jsou také k dostání? Nachystali jsme pro vás recept se pstruhem, protože má lahodnou jemnou chuť a dobře se odděluje maso od kostí. Ryby jsou díky nízkému obsahu tuků bezvadným tipem pro všechny, kteří potřebují zhubnout. A právě rybí tuk je balzám pro naši oběhovou soustavu, protože dokáže snižovat hladinu cholesterolu v krvi. K jednoduchému zpracování pstruha jsme vybrali zajímavou přílohu, a to čočkové ragú s cibulkou a kořenovou zeleninou.


Počet porcí:
 4 porce

Doba přípravy: 90 minut

Náročnost: **

 

Ingredience:

2 větší pstruzi

200 g čočky Beluga

300 g kořenové zeleniny

1 stonek řapíkatého celeru

1 menší cibule

500 ml zeleninového vývaru

40 g másla

olej

redukce z balzamikového octa

máta

sůl, černý pepř

 

Postup:

  1. Čočku dáme vařit na mírném plamenu do zeleninového vývaru lehce osoleného. Mezitím si nakrájíme řapíkatý celer a kořenovou zeleninu na kostičky a do zlatova opékáme v hrnci. Poté přidáme cibuli najemno nakrájenou. S orestovanou zeleninou promícháme uvařenou čočkou.

  2. Zalijeme 1 dl zbylého vývaru. Přidáme 20 g másla a dochutíme solí, pepřem a balzamikovým octem. Nakonec přidáme nasekanou mátu.

  3. Pstruha zbavíme šupin, připravíme z něj čtyři filety bez kosti. Rozpálíme pánev nalijeme dvě lžíce oleje a pečeme na kůži cca 2 minuty. Přidáme zbytek másla, filety otočíme a vypneme sporák. Filety necháme ještě minutu odležet na pánvi.

Pečená dýně, sladké brambory, topinambur, mrkev a mix pražených semínek

Každý z nás má potřebu konzumovat maso úplně jinak. Jestliže patříte mezi lidi, kteří si pochutnají i na bezmasých pokrmech, nebo jste přímo vegetariáni, budete mít z tohoto receptu opravdu radost. Už napohled hraje jídlo lákavými svěžími barvami a úplně vybízí k ochutnání. Je totiž plný pečené dýně, sladkých brambor, mrkve, semínek, bylinek a také topinamburů, které možná znáte pod názvem „židovské brambory“. Jedná se de facto o druh slunečnice, jejíž hlíza je jedlá, a to jsou právě topinambury. Nechte si chutnat!

 

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 90 minut

Náročnost: *

 

Ingredience:

300 g dýně Hokaido

200 g sladkých brambor

300 g topinambur

200 g mrkve

30 g přepuštěného másla

50 g arašídového másla

tymián

slunečnicová semínka, dýňová semínka

sůl, pepř

 

Postup:

  1. Zeleninu nakrájíme na větší kousky různých tvarů, dáme ji do pekáče a přidáme arašídové máslo. Osolíme, opepříme a dobře promícháme. Přepuštěné máslo rovnoměrně rozdělíme a nakonec na zeleninu položíme snítky tymiánu.

  2. Zeleninu trošku podlijeme vodou a přikryjeme alobalem a pečeme při 160 °C cca 40 minut. Poté zeleninu odklopíme a pečeme dalších 15 minut, aby se zelenina opekla do světle hněda.

  3. Semínka opražíme na sucho na pánvi a následně jimi posypeme pečenou zeleninu.

Celerové karbanátky s krůtím masem a jogurtovým dipem

Jestliže přemýšlíte, co byste mohli zobat třeba u televize nebo u nějaké společenské hry, pak jste kápli na ten správný recept. Základem našich karbanátků je celer, oblíbená kořenová zelenina známá pro své protizánětlivé účinky a obsah řady vitaminů (B, C, A) a minerálů (draslík, vápník, hořčík, železo). Jedinečná vůně celeru protknutá česnekem a zázvorem a promíchaná s jemným krůtím masem je zkrátka neodolatelná. Samozřejmě vás nemůžeme ošidit o svěží jogurtový dip, který povýší karbanátky na další úroveň.



Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 50 minut

Náročnost: *

 

Ingredience:

700 g krůtích prsou

1 menší celeru

3 stroužky česneku

30 g zázvoru

4 vejce

200 ml selského jogurtu

olivový olej, limetka, sůl, pepř, kurkuma

 

Postup:

  1. Krůtí prso nameleme v mlýnku, celer a zázvor nastrouháme najemno a smícháme s krůtím masem. Přidáme koření, sůl, černý pepř a 50 ml olivového oleje. Směs dobře promícháme.

  2. Karbanátky pečeme na rozpálené pánvi s trochou oleje asi 4 minuty z každé strany.

  3. Dip vyrobíme smícháním jogurtu, olivového oleje, soli a pepře. Můžeme dochutit limetkovou šťávou a kůrou.

Pohanková kaše s mandlovým mlékem a karamelizovanými jablky a hruškami

Určitě jste už někde zaslechli, že je pohanka velmi cenná potravina. Její předností je např. obsah rutinu, který zpružňuje a posiluje naše cévy. Víte ale, jak ji připravit, aby vám zároveň chutnala? Uvařte ji protentokrát na sladko, a to v mandlové alternativě mléka se skořicí. Použijte med a dochuťte ji zkaramelizovanými jablky a hruškami, které dodají pokrmu šmrnc. Protože je pohanka přirozeně bezlepková a klasické mléko jsme nahradili mandlovým nápojem, mohou si na této dobrotě pochutnat i celiaci a lidé trpící alergií na mléčnou bílkovinu nebo laktózovou intolerancí.


Počet porcí:
 4 porce

Doba přípravy: 40 minut (24 h na namočení pohanky)

Náročnost: *

 

Ingredience:

300 g pohanky

400 ml mandlového mléka

40 g másla

med

skořice

3 jablka

3 hrušky

cukr krupice

 

Postup:

  1. Pohanku namočíme do studené vody přes noc. Poté pohanku přecedíme a dáme vařit s mandlovým mlékem a mletou skořicí. Přibližně za 15 minut je pohanka hotová. Můžeme ji nechat vcelku nebo ji můžeme rozmixovat tyčovým mixerem úplně na kaši.

  2. Do kaše přidáme 20 g másla a dochutíme ji medem. Můžeme dát i špetku soli.

  3. Na pánvi nebo v kastrůlku se silným dnem zahříváme cukr. Jakmile začne vytvářet hrudky, protože se nerozpouští rovnoměrně, plamen stáhneme. Cukr dále mícháme, aby se hrudky rozpustily. Karamel ještě párkrát zamícháme, aby se spojil a všechen cukr roztál. Zalijeme trochou vody a necháme karamel odvařit. Do karamelu se zbytkem vody přidáme máslo
    a nakonec v karamelové omáčce prohřejeme jablka s hruškami.

 
 
 
Zdroj foto: Akademie kvality (www.akademiekvality.cz)

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

PODCASTHOUSE

Degustace

Generální partneři portálu:

Partneři portálu:

      

      

Další portály mediální skupiny HMG:

       

     CELEBRITYHOUSE.cz


PORTÁLY HMG :

www.carshouse.cz    www.menhouse.cz  www.womenhouse.cz  www.luxuryhouse.cz

www.gastrohouse.cz  www.celebrityhouse.cz  www.cinemahouse.cz  www.househouse.cz

www.kidshouse.cz   www.bookhouse.cz   www.hotelhouse.cz 

www.nicemagazine.cz  www.homemagazine.cz   www.golfmagazine.cz  www.letniservis.cz

 www.inspirovanikrasou.cz  www.sefredaktorzavolantem.cz   www.rozhovoryzavolantem.cz

www.watchhouse.cz  www.luxusniplaze.cz  www.luxurymagazine.cz

www.snehovyservis.cz  www.podcasthouse.cz  www.menhouseman.cz

www.nejlepsikavarny.cz  www.onlyfashion.cz   www.prazskeprikopy.cz  www.bydletestylove.cz 

www.HMGmagazine.cz  

TOPlist