Nedělní oběd je symbolem rodinných setkání, vzácných návštěv, ale i honosných pokrmů, pod nimiž se prohýbají stoly. Pro mnohé je nedělní oběd jakýmsi malým svátkem na přelomu starého a nového týdne. Chcete-li jej malinko oživit a vytáhnout svůj kuchařský potenciál na maximum, připravili jsme si pro vás několik tipů na netradiční nedělní polévky, se kterými jednoduše zazáříte.
Pórková polévka je neprávem přehlížený skvost
Ačkoli si v našich končinách tolik popularity zatím nevybudovala, pórková polévka je stabilní součástí jídelníčku v mnoha světových kuchyních, za všechny jmenujme například Francii a Itálii, kde se těší opravdu velké oblibě.
Pórek má mnoho blahodárných účinků na naše zdraví. Obsahuje totiž mnoho minerálů a vitaminů, díky kterým účinně snižuje cholesterol, příznivě ovlivňuje trávení a podporuje činnost ledvin. I z těchto důvodů by bylo škoda polévku z něj nezařadit na svou nedělní tabuli.
Stejně jako mnoho jiných zeleninových polévek můžete i tu pórkovou uvařit jen s trochou soli, pepře a másla, avšak pokud se chcete opravdu ukázat, doporučujeme vyzkoušet tradiční francouzskou studenou pórkovou polévku Vichyssoise, kterou si vaše rodina i přátelé jistě zamilují.
Čočková polévka nejen na Nový rok
Staré přísloví říká, že pokud si na Nový rok uvaříte jídlo s příměsí čočky, bude se vám dařit ve finanční sféře. To bohužel s jistotou potvrdit nemůžeme, co však potvrdit můžeme je fakt, že se čočková polévka může stát hvězdou vašeho nedělního oběda.
Nemusíte se přitom omezovat pouze na naši klasickou čočku, ale můžete se pustit i do zajímavých variací s různobarevnými druhy čočky, jako jsou:
Černá čočka
Žlutá čočka
Červená čočka
Zelená čočka
Vyzkoušejte si například vynikající marockou polévku z červené čočky, vysoce výživnou a zdravou polévku z černé čočky nebo oblíbené francouzské recepty z čočky zelené. Fantazii se meze nekladou a vaše nápady si jistě zamiluje celá rodina.