Doporučujeme

HOTELHOUSE.cz

 

Portál o hotelech, pensionech a spa resortech...

Letenky, tipy na cestování, golfová hřiště, restaurace, bary, kavárny a vinárny.

image_13692

Tropický závan tiki koktejlů

Tiki kultura vznikla bezmála před sto lety a dodnes se těší značné popularitě. Přestože její název odkazuje k polynéské mytologii, je dílem čistě americké fantazie. Možná právě proto se nádoby s vyobrazením podmračených tváří a naplněné tropickými koktejly staly legendárními.

Tropický závan tiki koktejlů

 

Tiki lavina

V barovém světě je málokdy možné jednoznačně určit původ konkrétního koktejlu. Obvykle se k prvenství hlásí více autorů a ostatní označují za plagiátory. Ne však v případě tiki kultury, jejíž vynález lze s určitostí připsat muži zvanému Don Beach. Ernest Raymond Beaumont Gantt údajně procestoval ostrovy v Jižním Pacifiku a zalíbily se mu natolik, že když v roce 1933 skončila prohibice, otevřel si v Hollywoodu bar Don’s Beachcomber vyzdobený květinami, naplaveným dřevem, rybářskými sítěmi a tiki soškami.

Na rovinu si řekněme, že se jednalo spíše o volnou inspiraci polynéskou, karibskou a havajskou kulturou než o její věrnou podobu. Don Beach svým podnikem naplňoval romantické představy amerických obyvatel o exotice, jakkoli se přitom snažil vytvořit zdání autenticity. Ale právě tento idealizovaný obraz kultury nejen Jižního Pacifiku ve spojení s karibsky laděnými koktejly se staly základními kameny úspěchu Dona Beache. Tiki vlna se začala šířit Spojenými státy americkými a plno podniků se rozhodlo napodobit Ganttův styl.

Tropický závan tiki koktejlů

Nejvýznamnějším následovníkem a rivalem se stal Victor Bergeron, zakladatel restaurace Trader Vic’s. Ten navštívil bar Don’s Beachcomber v roce 1936 a po návratu domů zcela změnil koncept své stávající restaurace. Oba muži byli ve správný čas na správném místě a dokázali přitisknout prst na tep doby. Netrvalo dlouho a Gantt i Bergeron měli na svém kontě rozsáhlou síť tiki podniků po celých USA.

Časem se přitažlivost tiki kultury vytratila a v 80. letech 20. století vyšla z módy. Barová scéna se obrátila k tradičnějšímu barmanství a na výsluní se dostaly znovuobjevené klasické koktejly. K renesanci tiki drinků došlo až počátkem nového tisíciletí. Mnoho receptur sice upadlo v zapomnění, ovšem ty nejznámější se nadále těší oblibě.

Tropický závan tiki koktejlů

 

Spousta ovoce a ještě víc rumu

Kromě kýčovité výzdoby a vyřezávaných sošek se tiki vyznačuje komplikovanými a lákavě pojmenovanými koktejly. Receptury většinou zahrnují více druhů rumu, pomerančový likér, šťávu z tropického ovoce jako ananas, mango či maracuja a sladký sirup typu falernum. Nápoje se servírují do speciálních nádob, tzv. tiki mug. Ty mohou mít podobu tiki sošek se zamračeným výrazem a pronikavým pohledem, ale také lebky, jež vychází z pirátské tematiky. Tiki koktejly se též nezřídka servírují ve vydlabaném ananasu či skořápce kokosového ořechu. Stejně rozmanité jsou i ozdoby – od ovoce přes květiny až po papírové deštníčky. Ačkoli trend posledních let velí střídmost i v této skupině koktejlů.

Don Beach je považován za tvůrce celého tiki žánru, když se jako první barman se zaměřil na míchání ochucených sirupů s ovocnými šťávami a rumem. Náleží mu tak autorství celé řady tiki drinků, z nichž nejznámější je Zombie. Ovšem vznik nejslavnějšího tiki koktejlu Mai Tai se připisuje Victoru Bergeronovi. Jak jsme nastínili na začátku, také v tomto případě vznikl spor. Gantt tvrdil, že Mai Tai vynalezl on, respektive že jde o napodobeninu jeho drinku Q. B. Cooler. Nebylo mu to však nic platné a Trader Vic se stal právoplatným tvůrcem tohoto nápoje.

Stejně jako mnoho dalších koktejlů má i Mai Tai svůj svátek. National Mai Tai Day každoročně připadá na 30. srpna a pokud byste i vy chtěli tento den oslavit, učiňte tak drinkem podle Bergeronovy originální receptury.

Tropický závan tiki koktejlů

 

Recept na Trader Vic’s Mai Tai

 

60 ml stařeného jamajského rumu

15 ml pomerančového likéru (Triple Sec, Grand Marnier nebo Cointreau)

15 ml mandlového sirupu

7,5 ml cukového sirupu

šťáva z jedné limety

Veškeré ingredience nadávkujte spolu s ledem do šejkru a rázně protřepejte. Přes strainer (barové sítko) nalijte do tiki mugu naplněného ledovou tříští. Drink můžete ozdobit výsečí ananasu, koktejlovou třešní nebo snítkou máty.

 

 

Zdroj foto: Barstore.cz

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

PODCASTHOUSE

Degustace

Generální partneři portálu:

Partneři portálu:

      

      

Další portály mediální skupiny HMG:

       

     CELEBRITYHOUSE.cz


PORTÁLY HMG :

www.carshouse.cz    www.menhouse.cz  www.womenhouse.cz  www.luxuryhouse.cz

www.gastrohouse.cz  www.celebrityhouse.cz  www.cinemahouse.cz  www.househouse.cz

www.kidshouse.cz   www.bookhouse.cz   www.hotelhouse.cz 

www.nicemagazine.cz  www.homemagazine.cz   www.golfmagazine.cz  www.letniservis.cz

 www.inspirovanikrasou.cz  www.sefredaktorzavolantem.cz   www.rozhovoryzavolantem.cz

www.watchhouse.cz  www.luxusniplaze.cz  www.luxurymagazine.cz

www.snehovyservis.cz  www.podcasthouse.cz  www.menhouseman.cz

www.nejlepsikavarny.cz  www.onlyfashion.cz   www.prazskeprikopy.cz  www.bydletestylove.cz 

www.HMGmagazine.cz  

TOPlist