Doporučujeme

HOTELHOUSE.cz

 

Portál o hotelech, pensionech a spa resortech...

Letenky, tipy na cestování, golfová hřiště, restaurace, bary, kavárny a vinárny.

image_13692

Trota Oro | Wine Food Market

Přívětivé jarní a letní dny lákají k piknikům a grilování, jsou časem, kdy přirozeně preferujeme lehkou, zdravou stravu. Ryby jsou v tomto období častou volbou, zejména pro své výživové hodnoty a vynikající chuť. Obvyklý problém, kde v Praze sehnat skutečně kvalitní čerstvé ryby, řeší Wine Food Market širokou nabídkou ryb a rybích produktů, např. od italské rodinné firmy Trota Oro.

Společnost Trota Oro vznikla v roce 1988 a sídlí v italském regionu Trentino-Alto Adige, uprostřed impozantních horských masivů v srdci Dolomit, v oblasti zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Původně se zabývala pouze uzením pstruhů lososovitých s využitím tradičních postupů a receptur, které dodnes dodávají jejich produktům jedinečné vlastnosti a vysokou trvanlivost. Později firma rozšířila svůj sortiment o sivena alpského a další rybí produkty: filety, marinované filety, jikry, tatarák atd.

Při chovu ryb dodržuje Trota Oro několik zásadních postupů, které mají vliv na prvotřídní kvalitu masa. Důležitá je například konstantní teplota horské vody, ryby jsou totiž na teplotní výkyvy háklivé. V tomto ohledu je velkou výhodou vysoká nadmořská výška regionu Trentino-Alto Adige, díky níž je voda stále studená a proud rychlý, což vyhovuje především pstruhům. Tím, že ryby nežijí v bahnité vodě, není jejich maso cítit výraznou rybí vůní. Studená voda má vliv na pomalý růst ryb – trvá minimálně tři roky, aby ryba dorostla do takové velikosti, aby se z ní mohl připravit filet o hmotnosti kolem 600 g.

Trota Oro je malá rodinná firma, 10–11 zaměstnanců týdně zpracuje 4–5 tun ryb. Všechny ryby se zde nejen chovají, ale i filetují a dále zpracovávají. Trota Oro ve všech fázích výroby zachovává tradiční, léty prověřené postupy a striktně se vyhýbá používání barviv a chemických konzervantů. Po ručním naporcování a vykostění se ryby udí v dýmu z pilin z horských dřevin. K dochucení je často používána sladká sůl z Cervie (sale di Cervia), jež se na malých solných plantážích dodnes sklízí způsobem, který kdysi vymysleli Etruskové – ručně za pomoci dřevěných hrábí. Sladká sůl je také součástí marinovacích nálevů – společně s octem, pepřem, třtinovým cukrem a bílým vínem se ryby pro dosažení delikátní chuti marinují 4–5 dní.

V Trota Oro jsou obzvláště hrdí na původní postup zpracování jiker, které po konzervaci za použití sladké soli z Cervie a třtinového cukru z Ekvádoru získají výraznou rybí chuť, pevnou a křupavou texturu. Vyhlášenou specialitou Trota Oro je také tatarák, který připravují z filet z uzeného pstruha, medu a extra panenského olivového oleje.

Produkty z uzeného pstruha lososovitého a sivena alpského nacházejí v gastronomii široké uplatnění, jsou příjemnou alternativou k již zavedenému uzenému lososovi. Siven alpský je méně tučný než pstruh lososovitý a má jemnější chuť. Naopak pstruh lososovitý je chuťově výraznější, tučnější a jeho maso je kompaktnější. Značné oblibě zákazníků se těší uzené filety, především pro jejich všestranné využití v kuchyni a snadnou úpravu. Uzené filety se výtečně hodí k obědu či večeři, jež zasytí bez pocitu přeplněného žaludku, nebo jako rychlá zdravá svačinka na cesty, občerstvení, které je na stole za pár minut.

Zákazníci Wine Food Marketu mohou vybírat například z těchto rybích produktů Trota Oro:

 

Filety z uzeného sivena alpského

Cena: 399 Kč / 150 g

Ručně připravené filety dochucené sladkou solí z Cervie a třtinovým cukrem z Ekvádoru suchou metodou, která výrazně snižuje obsah vody v mase a zároveň je ze všech solících metod nejpřirozenější. Následně se udí po dobu 4 až 6 hodin tradičním pomalým způsobem za studena s použitím pilin z horských dřevin.

 

Filety z uzeného pstruha lososovitého

Cena: 349 Kč / 150 g

Očištěné filety, jež jsou ručně nasolené sladkou solí z Cervie a kvalitním ekvádorským třtinovým cukrem suchou metodou, přirozeně snižující obsah vody v mase. Následně se udí po dobu 4 až 6 hodin tradičním pomalým způsobem za studena s použitím pilin z horských dřevin.

 

Tatarák z uzeného pstruha lososovitého s medem

Cena: 499 Kč / 200 g

Filety jsou ručně solené sladkou solí z Cervie a dochucené třtinovým cukrem z Ekvádoru suchou metodou, následně se udí po dobu 4 až 6 hodin tradičním pomalým způsobem za studena s použitím pilin z horských dřevin. K dochucení tataráku se používá italský med a panenský olivový olej.

 

Jikry ze pstruha lososovitého

Cena: 399 Kč / 80 g

Jikry ze pstruha se konzervují přírodním způsobem, pouze za použití sladké soli z Cervie a třtinového cukru z Ekvádoru. Mají výraznou rybí chuť. Hodí se k dekoraci pokrmů z ryb, na přípravu předkrmů (např. na oblíbené cicchetti), ale výtečné jsou i jen s máslem a pečivem.

 

Celý pstruh lososovitý se prodává ve Wine Food Marketu za cenu od 390 Kč/kg, siven alpský od 690 Kč/kg.

 

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

PODCASTHOUSE

Degustace

Generální partneři portálu:

Partneři portálu:

      

      

Další portály mediální skupiny HMG:

       

     CELEBRITYHOUSE.cz


PORTÁLY HMG :

www.carshouse.cz    www.menhouse.cz  www.womenhouse.cz  www.luxuryhouse.cz

www.gastrohouse.cz  www.celebrityhouse.cz  www.cinemahouse.cz  www.househouse.cz

www.kidshouse.cz   www.bookhouse.cz   www.hotelhouse.cz 

www.nicemagazine.cz  www.homemagazine.cz   www.golfmagazine.cz  www.letniservis.cz

 www.inspirovanikrasou.cz  www.sefredaktorzavolantem.cz   www.rozhovoryzavolantem.cz

www.watchhouse.cz  www.luxusniplaze.cz  www.luxurymagazine.cz

www.snehovyservis.cz  www.podcasthouse.cz  www.menhouseman.cz

www.nejlepsikavarny.cz  www.onlyfashion.cz   www.prazskeprikopy.cz  www.bydletestylove.cz 

www.HMGmagazine.cz  

TOPlist