Tilápie nilská je sladkovodní ryba s pevným bílým masem s nasládlou chutí. Je oblíbená i pro minimum drobných kostí. Po upečení zůstává šťavnatá - zvlášť, když použijete kombinaci páry a horkého vzduchu. Pokud chcete během léta připravit něco lehkého, rychlého a přesto dobrého, vyzkoušejte náš recept na tilápii s pečenou zeleninou.
Lahodný pokrm s nádechem středomořské kuchyně upečete v jednom pekáčku za pár minut.
Na čtyři porce budete potřebovat:
- 600 g filetů z tilápie
- 150 g mladé cukety
- 400 g cherry rajčat na stonku
- papriku kapii
- hrst černých oliv
- ? citronu
- menší červenou cibuli
- olivový olej
- sůl a pepř
- listy baby špenátu a čerstvý rozmarýn
A jak postupovat?
- Zapékací mísu vymažte zlehka olejem a rozložte na ní filety z tilápie.
- K rybě přidejte plátky cukety, rajčátka, nakrájenou papriku a olivy.
- Citron nakrájejte na plátky a rozložte na rybu, zbytek potom vymačkejte do zapékací mísy.
- Vše osolte, opepřete a zakapejte olejem. Pečte v troubě při horkovzdušném režimu se střední úrovní páry při 190 °C asi 20 minut.
- Mezitím si připravte cibulovo-bylinkový relish: cibuli nasekejte najemno spolu s rozmarýnem, osolte a přidejte olej. Promíchejte.
- Hotovou rybu přelijte připraveným relishem, přidejte baby špenát a rozmarýn a servírujte nejlépe s bramborem nebo křupavou bagetou.
Pára zajistí nadýchanější pokrm
Pára zvýrazní v jakémkoliv pokrmu přirozenou chuť použitých surovin, ať jsou to ryby, maso či zelenina, navíc s minimem soli, koření i tuku. Pomůže také uchovat surovinám všechny hodnotné živiny, svěží barvu a původní strukturu – ryba se nerozpadne a maso bude měkoučké a plné chuti.
Jaké jsou možnosti parního pečení?
V zásadě můžete mít tzv. pravou parní troubu s generátorem páry a parní technologií Steam Sense (pečení se třemi úrovněmi páry) či SteamSense+ (navíc i 100% pára). Nebo výrazně dostupnější kombinovanou troubu s parní funkcí.
Trouba s parní funkcí, nebo jinak s připařováním, funguje tak, že do prolisu na dně trouby nalijete asi 2 dcl vody a aktivujete parní funkci se speciálním algoritmem. Tyto trouby nabízejí za dobrou cenu vše potřebné včetně tradičního pečení s horním ohřevem, dolním ohřevem nebo oběma ohřevy současně, horkovzdušné pečení i grilování. Příkladem mohou být nedávno uvedené trouby Whirlpool New Actual, které zvládnou nejrůznější techniky přípravy pokrmů až na třech úrovních najednou, pečení s párou a hned dva způsoby automatického čištění.
www.whirlpool.cz
Zdroj foto: Whirpool