Není pochyb o tom, že je káva celosvětově oblíbeným nápojem. Každý stát, který kávu pěstuje, však nabízí zcela výjimečný druh kávy, který chutná i voní odlišně od těch ostatních. Pokud jste i vy milovníky kávy, dopřejte si netradiční zážitky a ochutnejte kávu z celého světa! Uvidíte, že vás ochutnávka světových káv bude velmi bavit!
Kolumbie
Kolumbie nabízí vhodné půdní podmínky pro pěstování kávy, a i proto je tato země druhým největším producentem kávy. Mezi nejdůležitější kraje, ve kterých se kvalitní zrnková káva pěstuje, se řadí Bogota, Antioquia, Medellín či Tolima. Šálek kolumbijské kávy vám nabídne jemnou chuť, silné aroma a mírnou aciditu kávy, která je zároveň lehce nasládlá.
Brazílie
Pro Brazílii je káva velmi důležitou exportní surovinou. Brazílie nabízí především kávu arabica a mezi nejznámější odrůdy se řadí botucato, maragogip a bourbon. Káva z Brazílie je velmi jemná a nasládlá. Asi nejznámější typ kávy, Brasil Santos, má malá zrna, která pochází z hor Mogiana. Tato káva je jemná a ve světě velmi oblíbená. Určitě stojí za vyzkoušení.
Ekvádor
Káva z Ekvádoru se srovnává s průměrnými brazilskými kávami, její zrno je středně velké a má bledě zelenou až šedavou barvu. Mezi hlavní oblasti patří Manabi, Los Rios a Guayas.
Guatemala
Nejvýznamnější středoamerický producent kávy je Guatemala. Káva se zde pěstuje na 20 různých oblastech. Za zmínku patří určitě Cobán, Antigua, Tumbador nebo san Marcos. Guatemalská káva má nazelenalá zrna, ze kterých vzniká bohatá, jemně aromatická káva.
Kostarika
Lehká nakyslost a vyšší obsah kofeinu. Takto by se dala popsat káva z Kostariky. Káva se zde pěstuje především v okolí hlavního města San José. Káva z Kostariky se pije samostatná, nebo se využívá jako součást směsí.
Etiopie
Etiopie se považuje za pravlast kávy. Ta vyniká jemností v chuti s intenzivní vůní, která se podobá kávě mocca. Nejznámější pěstitelské oblasti jsou Djimmah, Salo, Sidamo nebo Harer. Nejlepší arabica se pěstuje v Etiopii, tzv. praná arabica, která má karamelový nádech. Výborná je z Etiopie mletá káva i ta zrnková.
Keňa
Káva z Keni je v šálku intenzivně aromatická s jemnou kyselostí. Pěstování kávy zde má tradici již od roku 1893, kdy se do Keni sazenice dostaly z ostrova Bourbon. Hlavní oblasti pěstování kávy jsou Thika, Nairobi, Meru a Kiambu. Keňská káva je prý jedna z nejlepších na světě, jelikož vyniká plnou chutí s pikantními tóny. Milovat ji bude váš kávovar i vy.
Vietnam
Vietnam je známý v pěstování kávy především díky oblasti Bak-bo, kde se pěstuje na malých farmách. Káva je velmi specifická, nakyslá, a řadí se mezi ty levnější.
Ať už si připravujete kávu v domácím kávovaru nebo máte v práci profesionální kávovary, které vás zachrání každé ráno od únavy, dopřejte si kvalitní kávu z těch nejznámějších zemí, ve kterých se tento černý poklad pěstuje!