Pivo ve sklenici vnímáme všemi smysly. A různá piva se především svou chutí a svou vůní hodí k různým pokrmům. O párování jídla s vínem jste už jistě slyšeli, ani párování jídla s vhodným pivem ale není jen tak.
Že se k české kuchyni hodí nejlépe ležák a že klasickou světlou desítku můžete pít k čemukoli? Ano i ne. Je samozřejmě na každém z nás, jakému pivu dává přednost, vhodný výběr piva ke konkrétním pokrmům ale může umocnit náš zážitek, navnadit naše chuťové buňky a posunout i zdánlivě obyčejné jídlo na vyšší úroveň, což potvrzuje i sládek našeho druhého největšího pivovaru - smíchovského Staropramenu - Libor Vávra.
„Výčepní piva, jako je Staropramen Smíchov, se výborně hodí k poctivým českým polévkám a obecně k české kuchyni, a to pro svou sladovou vůni, chmelové aroma a osvěžující čistou pivní chuti. Právě Smíchov se díky svým vlastnostem dá skvěle kombinovat s domácími paštikami, tlačenkami nebo s pravým vesnickým pajšlem,” říká Libor Vávra.
To bychom měli předkrmy a polévky. K velkým hlavním jídlům se naopak nejlépe hodí klasický český ležák. Třeba ten ze Smíchova, poctivě prokvašený s harmonicky sladěnými tóny polabského ječmene a českých a německých chmelů, se hodí k pokrmům s bylinkami a zeleninou, k vepřovému masu a k tučnějším druhům drůbeže.
„Staropramen Ležák doporučuji podle svého vlastního receptu k pomalu pečené kachničce s jablky, zázvorem, cibulkou a medem se silným výpekem,” přibližuje Libor Vávra.
Ani k rybám a podobným lehčím pokrmům není hřích sáhnout po dobrém pivu.
„V takovém případě bych doporučoval piva s výraznější hořkostí, jakým je třeba naše Staropramen Jedenáctka, která kombinuje sedm druhů chmelů a tři druhy sladů. Doporučujeme ji třeba k rybám, a to i těm uzeným, k pečeným masům nebo pečené šunce. S takovým Blatenským pstruhem s bylinkovým máslem a jarní zeleninou tvoří fantastickou kombinaci,” dodává sládek Vávra.