Připravujeme

Obsah:

LEDEN / ÚNOR 2019

Mercedes-Benz Maybach Vision 6
Milník elektromobility
Fenomén vozů SUV
Tesla Roadster 2020
Pirelli kalendář 2019

A ještě mnohem více...

image_8728

K předkrmům, k masu nebo k rybám: Jak vybrat pivo, které povzbudí vaši chuť

Pivo ve sklenici vnímáme všemi smysly. A různá piva se především svou chutí a svou vůní hodí k různým pokrmům. O párování jídla s vínem jste už jistě slyšeli, ani párování jídla s vhodným pivem ale není jen tak.

Že se k české kuchyni hodí nejlépe ležák a že klasickou světlou desítku můžete pít k čemukoli? Ano i ne. Je samozřejmě na každém z nás, jakému pivu dává přednost, vhodný výběr piva ke konkrétním pokrmům ale může umocnit náš zážitek, navnadit naše chuťové buňky a posunout i zdánlivě obyčejné jídlo na vyšší úroveň, což potvrzuje i sládek našeho druhého největšího pivovaru - smíchovského Staropramenu - Libor Vávra.

Výčepní piva, jako je Staropramen Smíchov, se výborně hodí k poctivým českým polévkám a obecně k české kuchyni, a to pro svou sladovou vůni, chmelové aroma a osvěžující čistou pivní chuti. Právě Smíchov se díky svým vlastnostem dá skvěle kombinovat s domácími paštikami, tlačenkami nebo s pravým vesnickým pajšlem,” říká Libor Vávra.

To bychom měli předkrmy a polévky. K velkým hlavním jídlům se naopak nejlépe hodí klasický český ležák. Třeba ten ze Smíchova, poctivě prokvašený s harmonicky sladěnými tóny polabského ječmene a českých a německých chmelů, se hodí k pokrmům s bylinkami a zeleninou, k vepřovému masu a k tučnějším druhům drůbeže.

„Staropramen Ležák doporučuji podle svého vlastního receptu k pomalu pečené kachničce s jablky, zázvorem, cibulkou a medem se silným výpekem,” přibližuje Libor Vávra.

Ani k rybám a podobným lehčím pokrmům není hřích sáhnout po dobrém pivu.

„V takovém případě bych doporučoval piva s výraznější hořkostí, jakým je třeba naše Staropramen Jedenáctka, která kombinuje sedm druhů chmelů a tři druhy sladů. Doporučujeme ji třeba k rybám, a to i těm uzeným, k pečeným masům nebo pečené šunce. S takovým Blatenským pstruhem s bylinkovým máslem a jarní zeleninou tvoří fantastickou kombinaci,” dodává sládek Vávra.

Video

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Generální partneři portálu:

 

Partneři portálu:

      

Další portály mediální skupiny HMG:

       


TOPlist