Zřejmě je zbytečné se v našich krajích ptát právě na tohle, ale zkusme to: S kterým zvířetem jsou spojeny malebné představy plné chutí a vůní? No přece s vepříkem. Dnes už nikdo nevypátrá, kdy se odehrála ta první, ale po staletí je zabijačka synonymem hojnosti a příslibem dobré nálady i sytosti. Svatomartinská husa je, při vší úctě, jen chudou a kostnatou příbuznou prasete, jemuž nesahá ani po bůček.
Staročeská zabijačka je dnes pro většinu z nás pojem trochu historicko-folklórní, „novočeské“ zabijačkové hody si však můžeme užít u vlastního jídelního stolu. Stačí k tomu některé z více než dvaceti výrobků značky Schneider.
Do skleniček kvalitní destilát (ten k zabijačce patří jako ovar do kotle) a hostina může začít: nejdříve polévková předehra – a hned překvapení. Půl kila polévky! Je na vás, zda sáhnete po zabijačkové nebo drštkové. Jenže co dál – jaternicový prejt? Či snad jelítkový? A pečený, či ne? Zabijačkový guláš? Sulc? Lahůdková tlačenka? Jelítka přetáčená? Nebo raději přetáčené jitrničky? Určitě si nemůžete nechat ujít jemnou paštiku s cibulkou, která je vyrobena z vepřových jater. Jak se jen rozhodnout…
Řešení je jednoduché – na zabijačku vždy navazovala výslužka, tak ji nadělte sami sobě a máte vystaráno na další dny. Nezaškodí si také připomenout, že k zabijačce neodmyslitelně patřila i patří jedinečná atmosféra, setkávání příbuzných a známých. Prostě jde sice o akci nabitou prací, ale i dobrou náladou. V souvislosti s výtečným jídlem to totiž jinak ani nejde…
Na webových stránkách JakNaVelkéVěci.cz nalezete řadu zajímavých nápadů na zpestření zabijačkové kuchyně!